fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeća potrošnja u decembru

Veća potrošnja u decembru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274,94 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je saopšteno da je decembarska potrošnja bila na nivou energije preuzete tokom istog perioda 2021. godine.

Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Zete i Cetinja.

„Očitano je ukupno 404,78 hiljada brojila ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Ekipe Sektora za održavanje su u decembru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2,12 hiljada intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 193 hiljade EUR.

Na distributivnu mrežu je u decembru priključeno 1,17 hiljada novih korisnika.

Prethodnog mjeseca intenzivno se radilo na stvaranju preduslova za izgradnju 1,8 miliona EUR vrijedne trafostanice 35/10 kV Bigova.

“S tim u vezi, potpisan je ugovor sa projektantom za uklapanje u deset kilovoltnu mrežu i donijeta odluka o izboru najpovoljnije ponude za reviziju uklapanja u deset kilovoltnu mrežu. Na nivou sekundarne mreže završeni su radovi na ugradnji reklozera na tri deset kilovoltna dalekovoda u kolašinskoj opštini – Gornja Morača, Rovca i Skrbuša, za koje je izdvojeno oko 250 hiljada EUR“, naveli su iz CEDIS-a.

Takođe, kako su dodali, završeni su oko 140 hiljada EUR vrijedni radovi na izgradnji dvije trafostanice u Podgorici, naponskog nivoa 10/0,4 Kv.

„Tokom decembra završena je i 85 hiljada EUR vrijedna rekonstrukcija niskonaponske mreže u Pljevljima. Djelimično su i završeni radovi na izgradnji deset kilovoltnog kablovskog voda TS Ševari I – TS Ševari II – TS Emisioni centar. Za ovu investiciju je planiran iznos od 115 hiljada EUR“, precizirali su iz CEDIS-a.

Tokom decembra, na području Crne Gore je ugrađeno 44 novih, elektronskih brojila.

Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 340 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 434 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije