fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVakcinisanje i evropska industrija podigli cijene nafte

Vakcinisanje i evropska industrija podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 65 USD, podstaknute optimizmom zbog vakcinisanje protiv Covida-19, američkim paketom podsticaja i rastom fabričke aktivnosti u Evropi.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 63 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 65,05 USD. U skoro istom iznosu porasla je i u Njujorku, gdje se barelom trgovalo po 62,12 USD.

Cijena je na oba tržišta u februaru skočila 18 odsto, prenosi Hrportfolio.

“Tri su glavna faktora koja daju podršku – vakcinisanje, optimizam u pogledu ekonomskog rasta i stav da će se prekomjerno snabdijevanje na naftnom tržištu smanjiti zahvaljujući prva dva činioca”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Sve više zemalja vakciniše građane protiv Covida-19, a ohrabruje i odobrenje vakcine kompanije Johnson & Johnson, ulijevajući nadu u oporavak privrede.

Podaci o industrijskoj proizvodnji iz svijeta bili su pak različiti. Tako je rast fabričke aktivnosti u Kini u februaru pao na najniži nivo u devet mjeseci, ali je u Njemačkoj aktivnost dostigla najvišu vrijednost u više od tri godine, a ubrzala je i u eurozoni, zahvaljujući sve većoj potražnji.

Podršku cijenama pružilo je i usvajanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa paketa pomoći vrijednog 1,9 biliona USD.

Ako ga odobri i Senat, osiguraće se novac za vakcine i medicinske potrepštine, a domaćinstva i male firme dobiće dodatnu hitnu finansijsku pomoć.

To će direktno uticati na potražnju za energijom.

Trgovci će s pažnjom pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera ove sedmice, koji bi mogli da povećaju proizvodnju za čak 1,5 miliona barela dnevno.

Analitičari ING-a smatraju da bi OPEC+ trebalo da bude oprezan, da trgovce ne bi zatekao prekomjernim povećanjem snabdijevanja.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 64,37 USD, što znači da je bila 1,05 USD niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Uhapšena dva vozača zbog prekoračenja brzine na autoputu

Podgorica, (MINA) - Mobilna jedinica saobraćajne policije uhapsila je dva vozača koji su auto-putem...