fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvezivanje ruralnog turizma i poljoprivrede razvojna šansa za Crnu Goru

Uvezivanje ruralnog turizma i poljoprivrede razvojna šansa za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora će nastaviti i unaprijediti saradnju sa institucijama EU na polju poljoprivrede, ruralnog razvoja, šumarstva i bezbjednosti hrane, saopštio je savezni ministar poljoprivrede Njemačke Cem Ozdemir, posebno naglasivši značaj bogatstva i potencijala razvoja organske proizvodnje.

Nakon održanog ministarskog sastanka gdje je Crna Gora preuzela predsjedavanje Stalnom radnom grupom za regionalni i ruralni razvoj Jugoistične Evrope (SWG), Ozdemir je, u okviru radne posjete, u srijedu kao gost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića, posjetio ugledna domaćinstva Ilije Morica i Bogdana Kaluđerovića na Luštici.

Ozdemir je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, iskazao zadovoljstvo i zahvalnost povodom srdačnog gostoprimstva i ljepota ruralnih krajeva Crne Gore, iskazavši nadu da će poljoprivredna proizvodnja i tradicionalni proizvođači dodatno napredovati u budućnosti, posebno u dijelu organske proizvodnje i ruralnog turizma.

„Nadam se da će vaša poljoprivredna proizvodnja i tradicionalni proizvođači napredovati u tome u budućnosti, posebno u dijelu organske proizvodnje. Jako je važno da za organsku proizvodnju postoji i tržište. Tako se nadamo da će ga biti ne samo u vašoj Crnoj Gori nego i dalje kako Crna Gora bude napredovala prema članstvu u Evropskoj uniji“. rekao je Ozdemir.

Prema njegovim riječima, priroda u Crnoj Gori je prelijepa. S obzirom na to da glavni prihod potiče od turizma i poljoprivrede, to treba zaštiti i razvijati i naravno mi imamo evropske fondove koji to podržavaju.

„Takođe, kada pogledate kako imate prelijepu prirodu, kako imate prelijepe šume i predivno more, jako je bitno iste zaštiti“, istakao je Ozdemir.

Joković je sa domaćinima, ali i prisutnim gostima, razgovarao o subvencijama i mogućnostima koje nudi država kako bi se ovaj sektor razvijao brže i kako bi se maksimalno iskoristili potencijali i kapaciteti koje nudi ovo podneblje.

Joković je povodom održanog ministarskog sastanka naglasio značaj posjete ministara iz Evropske unije i ministara i zamjenika ministara iz regiona, gdje je Crna Gora preuzela predsjedavanje Stalne radne grupe za regionalni i ruralni razvoj na Zapadnom Balkanu (SWG).

„Posebna čast i zadovoljstvo predstavlja to što je Ozdemir ostao sa nama i posjetio divno gazdinstvo Moric na Luštici i turističku ponudu porodice Kaluđerović – Klinci takođe na Luštici. Saglasni smo da je sklop poljoprivrede i turizma razvojna šansa Crne Gore i dalje unapređenje ove oblasti će biti jedan od naših najvećih prioriteta u budućnosti“, kazao je Joković.

On je naveo da će ovogodišnji budžet za poljoprivredu iz nacionalnih sredstava biti veći nego ikada do sada.

Povodom održanog ministarskog sastanka, Joković je naveo da je poseban akcenat sastanka bio na povlačenju pretpristupnih fondova Evropske unije i jedan poseban apel svima da što više unapređujemo poljoprivrednu proizvodnju kako bi je podigli i približili standardima EU.

On je rekao da je poseban fokus sastanaka bio dogovor oko implementacije studijskih putovanja kako bi naši farmeri i savjetnici koji edukuju naše proizvođače mogli da unaprijede svoja znanja i prenesu iskustva primjene novih tehnologija u oblasti poljoprivrede.

Kuća i konoba domaćina Ilije Morica stare su preko 300 godina i dva vijeka mlađi mlin na Luštici, uz dosta rada i truda osposobljene su za posjete turista. Oni su kroz lični primjer pokazali kako se na pravi način usko povezuju poljoprivreda i turizam, a njihovo imanje zaokružena agroturistička cjelina.

U selu Tići, na oko šest hektara nalazi se zasad sa preko hiljadu stabala masline. Porodica Moric za goste organizuje prezentacije na kojima uz obilazak maslinjaka i starog mlina, degustiraju maslinovo ulje i upoznaju se sa njegovim ljekovitim, jestivim i kozmetičkim svojstvima.

Bogdan Kaluđerović većinski je vlasnik više kamenih kuća u etno selu Klinci koje je prvi difuzni samoodrživi hotel u Crnoj Gori raspoređen u više objekata. Prije osam godina odlučio je da imanje, koje je naslijedio od predaka, renovira i pretvori u mjesto za odmor.

U ovom selu se skuplja i reciklira kišnica, koristi se solarna energija, gosti se hrane iz bašte hotela, a eventualni nedostatak namirnica nadopunjuje se kupovinom iz komšijskih bašti dok se za ogrijev koristi otpadno drvo koje se sakupi u okolnoj šumi. U restoranu se služi hrana koja se proizvodi u njihovoj bašti sa organskim proizvodima.

Tokom posjete, domaćini su ministru i gostima predstavili svoju proizvodnju, a razgovaralo se i o aktuelnima temama iz oblasti poljoprivrede, kao i problemima koje lokalna samouprava i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogu da riješe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije