fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUsvojeno više ekonomskih zakona

Usvojeno više ekonomskih zakona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Skupština je usvojila izmjene i dopune seta ekonomskih zakona, koji imaju za cilj stimulisanje novog zapošljavanja.

Poslanici su usvojili predložene izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Vlada je predvidjela mjeru za podsticanje novog zapošljavanja, pri čemu njeni korisnici mogu biti poslodavci koji zasnuju radni odnos na neodređeno vrijeme sa nezaposlenima koji su najmanje tri mjeseca bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Predviđeno je da se navedeni zakoni primjenjuju od 1. januara.

Usvojenim izmjenama se omogućava oslobađanje plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zarade koje će se isplaćivati u periodu od tri godine od zasnivanja radnog odnosa, za one poslodavce koji do kraja godine zaposle na neodreženo vrijeme nezaposlenog koji se na evidenciji ZZZ nalazi duže od tri mjeseca.

Poslodavac će, kako je precizirano, biti oslobođen obaveze plaćanja tih poreza i doprinosa maksimalno do iznosa prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, i to 90 odsto poreza i doprinosa za zarade isplaćene u ovoj godini, 60 odsto za isplaćene u narednoj, a 30 odsto za isplaćene u 2023. godini.

Poslanici su danas usvojili i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojima se povećava oporezivi promet za registraciju za PDV sa 18 hiljada na 30 hiljada EUR. Izmjene će po hitnom postupku stupiti na snagu.

Amandman Socijaldemokrata (SD) da se nastavi sa primjenom niže stope PDV-a za ugostiteljstvo, od sedam odsto, do kraja ove godine, nije dobio potrebnu većinu.

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o radu, kojim se povećava iznos minimalne zarade sa 222 EUR na 250 EUR. Novi iznos minimalne zarade će se primjenjivati od 1. oktobra.

Amandmani SD-a i Socijaldemokratske partije (SDP) da minimalna zarada bude na nivou od 50 odsto prosječne, nijesu dobili potrebnu većinu.

Najčitanije