fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUstavni sud utvrđuje da li je Zakon o PIO diskriminatorski

Ustavni sud utvrđuje da li je Zakon o PIO diskriminatorski

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud pokrenuo je postupak po inicijativi Sudskog savjeta za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) sa Ustavom, ali i međunarodnim ugovorima, koji propisuju ravnopravnost žena i muškaraca.

“Ukazujemo na to da je u tom predmetu u toku prethodni postupak, ispitivanja procesnih pretpostavki i pribavljanja potrebnih podataka za vođenje postupka. Predmet je dodijeljen sudiji izvjestiocu i savjetniku na obradu i u radu je”, odgovoreno je Vijestima u Ustavnom sudu.

Raniji Zakon o PIO predviđao je odlazak u penziju sa 67 godina i za muškarce i za žene. Početkom avgusta, međutim, usvojene su izmjene tog akta kojima se propisuje da muškarci u penziju odlaze sa 66, a žene sa 64 godine.

Zbog toga se pravosuđe suočilo sa situacijom koja može dovesti do kadrovskih problema, jer 30 crnogorskih sudija već ima sve uslove za odlazak sa funkcije. Sudski savjet je 21. septembra podnio inicijativu Ustavnom sudu, kako bi utvrdili da li je član 12 stav 1 i 2 Zakona o penzijskom osiguranju u saglasnosti sa članovima Ustava 8, 17 i 18.

Tvrde da taj član Zakona PIO nije u saglasnosti ni sa članom 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ti članovi Ustava govore o zabrani diskriminacije, jednakosti i rodnoj ravnopravnosti. I član Evropske konvencije na koji se pozivaju govori o zabrani diskriminacije.

Ustavni sud nema rok u kome je dužan da postupa, jer je prošle godine sam sebi ukinuo vremensko ograničenje od 18 mjeseci za postupanje u predmetima, koji je bio propisan Zakonom o Ustavnim sudu.

Međutim, pravosuđe se zbog zakona već suočava sa kadrovskim problemom jer 30 crnogorskih sudija ima sve uslove za odlazak sa funkcije. Predsjednici sudova, kako se to može zaključiti iz saopštenja Sudskog savjeta, blagovremeno su dostavili personalne kartone o sudijama, koji po novom zakonu imaju uslove za penziju, ali je to tijelo većinom glasova 7. oktobra odlučilo da im ne konstatuje prestanak funkcije, već su zatražili mišljenje Ustavnog suda.

Ukoliko sud donese odluku da se mora poštovati starosna granica – 66 odnosno 64 godine, to će značiti da će Sudski savjet morati da pokrene proceduralne korake, na koje ih obavezuje zakon i Ustav.

Predstavnici Akcije za ljudska prava (HRA) saopštili su ranije da su članovi Sudskog savjeta prekoračili ovlašćenja donošenjem odluke da sačekaju odluku Ustavnog suda, umjesto da konstatuju činjenicu da je usljed nastupanja uslova za odlazak u penziju znatnom broju sudija prestala sudijska funkcija.

“S obzirom na to da je Sudski savjet već većinom glasova odlučio da na duži rok odloži odlučivanje o prestanku sudijske funkcije, dok god Ustavni sud ne odluči o njihovom predlogu za ocjenu ustavnosti, njegovi članovi, koji su glasali za takvo rješenje, već su se opredijelili da svoju dužnost obavljaju nesavjesno i nemarno, odnosno da postupaju suprotno zakonom propisanim ovlašćenjima, što prema članu 20 Zakona o sudskom savjetu i sudijama predstavlja jedan od razloga za razrješenje”, navela je koordinatorka HRA Marija Vesković.

Najčitanije

Predlog za povećanje dječjeg dodatka bez podrške

Podgorica, (MINA) – Skupštine nije prihvatila predlog poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA da se...