fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspostavljena slobodna trgovinska zona sa najvećim stanovništvom

Uspostavljena slobodna trgovinska zona sa najvećim stanovništvom

Peking, (MINA-BUSINESS) – Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo /Regional Comprehensive Economic Partnership/ (RCEP) zvanično je stupilo na snagu prvog dana ove godine, simbolizujući uspostavljanje slobodne trgovinske zone s najvećim stanovništvom, trgovinskim obimom i razvojnim potencijalom.

RCEP pokriva 2,2 milijardi stanovnika, što čini oko 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) cijelog svijeta.

Prve zemlje RCEP-a je šest zemalja ASEAN-a (Association of Southeast Asian Nations) i Kina, Japan, Novi Zeland i Australija. Južna Koreja će 1. februara pristupiti u Partnerstvo. Danas, preduzeća u regiji Partnerstva imaju zajednička očekivanja, prenosi portal croatian.cri.cn.

Bez obzira na to hoće li više robe drugih zemalja biti uvezeno u zemlju, ili hoće li sve više domaćih preduzeća imati prilike u inostranstvu, najdirektniji rezultat stupanja RCEP-a na snagu je da će biti ubrzana integracija privreda u toj regiji, čime će se preduzećima ugovorenih zemalja omogućiti šire tržište, bolja poslovna okolina i sadržajnije trgovinske i investicione mogućnosti.

Nakon stupanja RCEP-a na snagu, za više od 90 odsto robe u toj regiji će postupno biti realizovane nulte carine. Što više, u okviru RCEP-a je to regulisano i u sektorima uslužnih djelatnosti, investicija, intelektualnog vlasništva, digitalnog poslovanja, i to s vodećim nivoom u poređenju s drugim regijama u svijetu.

Riječ je o sveobuhvatnoj, modernoj i visokokvalitetnoj konvenciji o trgovini koja u potpunosti prikazuje uzajamnu korist.

Mediji iz ASEAN-a su prokomentarisali da je RCEP motor koji gura ekonomski oporavak regije.
Za Kinu realizacija RCEP-a predstavlja „novi putokaz“ otvaranja prema svijetu, i na takav način je Kina ispunila obećanje o dosljednom otvaranju prema svijetu.

Visoki nivo za otvaranje RCEP-a u sektorima robne trgovine, investicije u uslužnim djelatnostima i trgovinskih pravila, u velikom razmjeru će omogućiti Kini povećanje otvaranja nego što je obećala u okviru Svjetske trgovinske organizacije.

Zahvaljujući stupanju na snagu RCEP-a, Kina će dostići viši stepen u pitanju mehanizma otvaranja, to Partnerstvo će postati pojas i most koji povezuju dvije cirkulacije unutar i između kineskog i svjetskog tržišta. RCEP neće samo doprinijeti novu snagu kineskom ekonomskom rastu, već će i osigurati novu platformu na kojoj će Kina dijeliti korist od razvoja sa svijetom.

Što još važnije, stupanjem RCEP-a na snagu je međunarodna zajednica izrazila veliku spremnost za otvorenu saradnju i slobodnu trgovinu. To je velika pobjeda multilateralizma i mjerenje snage s protekcionizmom.

U današnjoj globalizaciji, uspjeh RCEP-a jasno svjedoči da protekcionizam i unilateralizam ne uživaju podršku javnosti, jedino multilateralizam i slobodna trgovina predstavljaju trend razvoja svijeta.

Kao druga najveća ekonomija u svijetu, Kina je uvijek na pravednoj strani odlučno čuvajući multilateralizam, ravnopravnost i pravdu, čime postaje partner sve više zemalja na njihovom razvojnim putu.

Uz stupanje RCEP-a na snagu, i ubuduće će Kina bolje odigrati prednost tržišta super-ogromne veličine i valorizirati potencijal domaće potražnje. Zajedno s partnerima u regiji povećaće „tortu“ regionalne trgovine, da bi sve više preduzeća moglo uživati tržišne mogućnosti Kine, ali i sve više potrošača dobiti praktičnu korist. Tako će Kina dosljedno pružiti snagu i biti pokretač ekonomskom oporavku svijeta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...