fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsporavanje inflacije podiglo indekse

Usporavanje inflacije podiglo indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu ključni indeksi dostigli nove rekorde, jer je najnoviji podatak pokazao da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) vjerovatno već dostigla vrhunac.

Najviše su porasle cijene dionica kompanija povezanih s ekonomskim uzletom, zahvaljujući odobrenom infrastrukturnom planu.

Dow Jones indeks skočio je 0,62 odsto na 35.484 boda, dok je S&P ojačao 0,25 odsto na 4.447 poena. Oba indeksa ponovo su dostigla nove najviše istorijske vrijednosti, prenosi Hrportfolio.

Tehnološki Nasdag je oslabio 0,16 odsto, završivši trgovanje na 14.765 bodova.

Američko Ministarstvo rada u srijedu je objavilo dugo očekivani podatak o inflaciji u SAD-u u julu, koji je pokazao rast potrošačkih cijena 0,5 odsto u odnosu na jun, što je najniža mjesečna stopa rasta cijena u posljednjih 15 mjeseci.

Na godišnjem nivou, stopa inflacije iznosila je 5,4 odsto, isto kao i u junu.

Ti podaci ublažili su zabrinutosti tržišnih učesnika u vezi sa potencijalnom galopirajućom inflacijom.

“Taj podatak ukazuje na usporavanje inflacije i to će američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) dovesti u malu nedoumicu, nakon sve te retorike o zaoštravanju monetarne politike, podizanju kamatnih stopa, defenzivnom pristupu. Stopa inflacija baš i nije tamo gdje bi trebalo da bude, no sigurno je da nije izvan kontrole”, rekao je glavni ekonomist u Mizuho Securitiesu, Steven Ricchiuto.

Investitori su prethodnih mjeseci s pažnjom pratili jačanje inflacionih pritisaka, zabrinuti da bi kontinuirani rast cijena mogao prisiliti Fed na zaoštravanje ultra-popustljive monetarne politike i prije nego što su predviđali.

Nakon što je u utorak američki Senat odobrio plan ulaganja u infrastrukturu, vrijedan 1,2 biliona USD, na Wall Streetu su nastavile da rastu cijene dionica kompanija koje bi mogle ostvariti najveću korist od takvih ulaganja.

Tako je cijena dionice proizvođača građevinskih mašina Caterpillara ojačala 3,55 odsto, a Deerea 2,5 odsto. Ojačale su i cijene dionica dobavljača građevinskog materijala Vulcan Materialsa 3,24 odsto, te proizvođača čelika Nucora 3,9 odsto.

I na evropskim berzama je vladalo dobro raspoloženje, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks ojačao 0,4 odsto, dostigavši novi rekord od 474,32 boda.

Londonski Ftse indeks porastao je 0,83 odsto na 7.220 bodova, frankfurtski DAX 0,35 odsto na 15.826 poena, a pariski CAC 0,55 odsto na 6.857 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije