fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoro dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje

Uskoro dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje kroz finansijsku IPA III perspektivu (2021-2027) očekuje se u skorijem periodu, što će dodatno potvrditi spremnost institucionalnog i pravnog okvira nacionalnih IPA tijela u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sekretarka Ministarstva finansija i Nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, učestvuje na Regionalnom konsultativnom forumu za prekograničnu saradnju koji se održava u Strugi u Sjevernoj Makedoniji.

Na marginama Foruma, Raičević je razgovarala sa šefom sektora za IPA planiranje i koordinaciju za Zapadni Balkan u Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Maurom Di Verolijem.

„Sagovornici su razmatrali i nedavno završenu verifikacionu misiju revizora Evropske komisije i tom prilikom Raičević je istakla zaključke, kao i činjenicu da je EU prepoznala da Crna Gora ima značajan napredak u organizacionoj strukturi, sa posebnim akcentom na jačanje kadrovskih kapaciteta, uprkos izazovima koji su zajednički za sve zemlje regiona“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Raičević je informisala predstavnike Evropske komisije da će ubrzo biti usvojena Uredba o bližoj organizaciji samostalnog upravljanja, čime se prvi put u jedan sistemski nacionalni zakon, kakav je Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, uvodi struktura za narednu IPA perspektivu i razrađuju nadležnosti svih IPA tijela koji će biti odgovorni za sprovođenje IPA III.

Razgovarajući o operativnim višegodišnjim programima za period od naredne do 2027. godine, sagovornici su razmjenili mišljenja o planovima Crne Gore za oblast zaštite životne sredine i oblast zapošljavanja i socijalnih politika, kao i o kapacitetima struktura koje će biti odgovorne za implementaciju tih programa.

Sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Crne Gore, Jelena Davidović, programska menadžerka za prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Melanie Bride i Victor Dragutan, predstavnik Evropske komisije i programski menadžer u DG NEAR-u.

Forum okuplja predstavnike Evropske komisije i IPA strukure zemalja u koje spadaju Crna Gora, Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo i predstavlja najbolju platformu za regionalnu interakciju, umrežavanje i razmjenu iskustava.

„CBC Forum ima međusektorsku i regionalnu ulogu, uglavnom u programiranju i implementaciji prekogranične saradnje, sa ciljem promovisanja harmonizacije efikasnih procedura u oblastima od zajedničkog interesa radi podsticanja jačanja institucija i pronalaženja najboljih rješenja za zajedničke izazove“, navodi se u saopštenju.

Na ovogodišnjem Forumu u Strumi, koji je okupio IPA CBC zajednicu povodom pitanja od regionalnog interesa, Crna Gora je predstavila stanje implementacije IPA II CBC programa, prioritete i promjene u okviru IPA III CBC, programiranje, kao i implementaciju programa prekogranične saradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...