fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA predlaže povećanje akciza na cigarete

URA predlaže povećanje akciza na cigarete

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, podnio je Skupštini amandman na predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojim je za sve duvanske proizvode predviđeno povećanje akciza.

Predloženim amandmanom propisana je visina specifične akcize na cigarete, koja bi od dana primjene iznosila 47 EUR, a saglasno izmjenama od 1. januara do 31. decembra naredne godine 49 EUR.

“Kada je u pitanju stopa proporcionalne akcize, predlaže se njeno zadržavanje na nivou iz prošle godine, odnosno 29 odsto od maloprodajne cijene cigareta”, navodi se u obrazloženju.

U cilju obezbjeđenja predvidivog i efikasnog akciznog sistema, predloženim zakonom se propisuje akcizni kalendar minimalne akcize za cigarete, koji će doprinijeti stabilnosti tržišta duvanskim proizvodima i boljoj naplati akcizne dažbine.

“Ovim amandmanom svi duvanski proizvodi su obuhvaćeni povećanjem akcize”, objasnio je Konatar.

Skupština bi danas trebalo da odlučuje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čiji se glavni dio odnosi na smanjenje akciza na gorivo, što bi dovelo do pada cijena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije