fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA: Poslodavci smanjuju plate i do 50 odsto

URA: Poslodavci smanjuju plate i do 50 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mnogi poslodavci, usljed pandemije koronavirusa, radnicima umanjuju zarade čak i do 50 odsto, što ide i ispod minimalne, a Inspekcija rada ne preduzima radnje da to spriječi i sankcioniše, tvrde u Građanskom pokretu URA.

Članica Glavnog odbora URA u Glavnom gradu, Marija Kandić, kazala je da imaju informaciju da mnogi poslodavci, potpuno van pravnih okvira, radnicima smanjuju plate.

Ona je rekla da dobro uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze.

“U prvoj smjeni poslodavci angažuju radnike koji su osigurani, dok su u drugoj oni koji rade ‘na crno’. To čine zbog toga jer Inspekcija rada na teren izlazi po prijavi do 13 sati. Na taj način godinama izbjegavaju odgovornost za kršenje Zakona o radu”, navela je Kandić u saopštenju.

Prema njenim riječima, najbolji lijek za izlazak iz sive ekonomije i rada “na crno” je savjestan i profesionalan rad Inspekcije rada.

“Inspekcija rada prikuplja važne informacije prilikom obilaska terena, kao što su ugovori o radu i podaci da li je bilo izmjena tih ugovora kroz anekse, da li su poštovane odredbe, kao i da li su ugrožena radnička prava. Rješenje je da podaci iz kontrole budu javno prikazani, jer ćemo na taj način imati saznanja o tome koliko savjesno rade država i privreda”, kazala je Kandić.

To je, kako tvrdi, jedini dobar put da se riješi ono što kontrolna lista ne može – ranjivost na korupciju.

Kandić je dodala da postoji osnovana sumnja da se radi o višegodišnjoj saradnji između Inspekcija rada i poslodavaca, koja se ogleda u tome da inspektor prethodno najavi posjetu poslodavcu.

„Sve je veći broj nezadovoljnih radnika koji prijavljuju svoja iskustva i nepravilnosti u radu Inspekcije rada. Mnogi od njih nijesu zadovoljni preduzetim akcijama. Sve je veći broj onih kojima se krše osnovna radnička prava“, zaključila je Kandić.

Najčitanije