fbpx
NaslovnicaMINA BusinessURA: Poslodavci smanjuju plate i do 50 odsto

URA: Poslodavci smanjuju plate i do 50 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mnogi poslodavci, usljed pandemije koronavirusa, radnicima umanjuju zarade čak i do 50 odsto, što ide i ispod minimalne, a Inspekcija rada ne preduzima radnje da to spriječi i sankcioniše, tvrde u Građanskom pokretu URA.

Članica Glavnog odbora URA u Glavnom gradu, Marija Kandić, kazala je da imaju informaciju da mnogi poslodavci, potpuno van pravnih okvira, radnicima smanjuju plate.

Ona je rekla da dobro uigrana i poznata šema daje mogućnost poslodavcima da nesmetano i nekažnjeno prolaze.

“U prvoj smjeni poslodavci angažuju radnike koji su osigurani, dok su u drugoj oni koji rade ‘na crno’. To čine zbog toga jer Inspekcija rada na teren izlazi po prijavi do 13 sati. Na taj način godinama izbjegavaju odgovornost za kršenje Zakona o radu”, navela je Kandić u saopštenju.

Prema njenim riječima, najbolji lijek za izlazak iz sive ekonomije i rada “na crno” je savjestan i profesionalan rad Inspekcije rada.

“Inspekcija rada prikuplja važne informacije prilikom obilaska terena, kao što su ugovori o radu i podaci da li je bilo izmjena tih ugovora kroz anekse, da li su poštovane odredbe, kao i da li su ugrožena radnička prava. Rješenje je da podaci iz kontrole budu javno prikazani, jer ćemo na taj način imati saznanja o tome koliko savjesno rade država i privreda”, kazala je Kandić.

To je, kako tvrdi, jedini dobar put da se riješi ono što kontrolna lista ne može – ranjivost na korupciju.

Kandić je dodala da postoji osnovana sumnja da se radi o višegodišnjoj saradnji između Inspekcija rada i poslodavaca, koja se ogleda u tome da inspektor prethodno najavi posjetu poslodavcu.

„Sve je veći broj nezadovoljnih radnika koji prijavljuju svoja iskustva i nepravilnosti u radu Inspekcije rada. Mnogi od njih nijesu zadovoljni preduzetim akcijama. Sve je veći broj onih kojima se krše osnovna radnička prava“, zaključila je Kandić.

Najčitanije

Moguće otvaranje Svetog Stefana na tri mjeseca

Budva, (MINA-BUSINESS) – Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kompanija Adriatic properties, prihvatila...