fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUplovio brod Ramform Titan

Uplovio brod Ramform Titan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Brod za 3D geofizičko istraživanje norveške kompanije PGS, Ramform Titan, koji će za potrebe koncesionara, grčke kompanije Energean, snimati crnogorsko podmorje na blokovima 30 i 26, uplovio je rano jutros u crnogorske teritorijalne vode.

Iz Uprave za ugljovodonike saopšteno je da su obavljene formalnosti za ulazak broda u teritorijalne vode i da se Ramform Titan nalazi na sidrištu Luke Bar, na udaljenosti od oko jednu milju od obale.

“Osim Ramform Titana, u crnogorske vode uplovili su i prateći brodovi. Sanco Sea uplovio je u Luku Bar u šest sati i 45 minuta, a Thor Freya u sedam sati”, navodi se u saopštenju.

Planirano je da od sjutra do nedjelje brod Ramform Titan obavlja pripremne aktivnosti za prikupljanje geofizičkih podataka.

Priprema će obuhvatati spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 7,5 kilometara, kao i prateće opreme.

„Nakon toga, biće obavljena kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak geofizičkog istraživanja. Za očekivati je da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne u nedjelju i traje osam dana“, rekli su iz Uprave.

Istraživanje će se obavljati na blokovima ukupne površine 338 kilometara kvadratnih, koji se nalaze na prostoru između Bara i Buljarice.

Oni su saopštili da će sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa njenih parametara biti sprovedene u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu tih aktivnosti, koji je usvojila Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

„Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila, kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti. Ta ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti“, navodi se u saopštenju.

Na brodu Ramform Titan će se nalaziti službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije, kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom.

„Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaziće se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će realizovati posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje“, dodaje se u saopštenju.

Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija.

Seizmičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

Osim sa koncesionarom Energean, ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika potpisan je i sa koncesionarima Eni i Novatek.

Kompanija Shearwater je, za potrebe tog koncesionara, krajem prošle godine završila 3D geofizičko snimanje na blokovima pet, šest, devet i deset, a prvi podaci trebalo bi da budu dostupni tokom trećeg kvartala.

Najčitanije