fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpisivaće turiste mobilnom aplikacijom

Upisivaće turiste mobilnom aplikacijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U narednim godinama turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će se smanjiti „siva zona“, navodi se, između ostalog, u Programu ekonomskih reformi od naredne do 2024. godine.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade navodi se da je „siva zona“ poslovanja prisutna kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojima se suočava privreda, posebno kada je riječ o uslužnim djelatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu, prenosi Dan.

“Mjera podrazumijeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju. Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbijede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu”, piše, između ostalog, u dokumentu.

Dodaje se da se navedeni podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, broju ostvarenih noćenja i vrijeme boravka.

“Njihovim prikupljanjem postiže se kvalitetniji obuhvat statističkih podataka, kao i podataka koji se tiču boravka stranih lica na teritoriji Crne Gore. Na ovaj način značajno će se, uz mjere koje se sprovode na planu fiskalizacije prometa i usluga, doprinijeti efikasnijem radu nadležnih institucija (Monstat, CBCG, MUP, Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove), u smislu bolje naplate boravišne takse, poreza, povećanja prihoda od turizma i drugo što u krajnjem za rezultat ima pozitivan uticaj na budžet Crne Gore i to u kontinuitetu”, navodi se u dokumentu.

Implementacijom mjere obezbjeđuje se korelacija sa preporukama 4. i 5. sa Ministarskog sastanka i ključnim izazovom br. 2 – smanjenje neformalne ekonomije iz Ocjene crnogorske ekonomije od EK.

“Takođe, stvaraju se preduslovi za uspješnije realizovanje projekta eVlada, posebno sa aspekta fiskalizacije, odnosno unapređenje nacionalnog regulatornog ambijenta i povezanosti rada institucija – kvalitetnije upravljanje javnim finansijama”, navodi se u dokumentu.

Ističe se da će smanjenje nelojalne konkurencije obezbijediti uslove za bolje poslovanje koje implicira veći broj zaposlenih.

“Imajući u vidu da gro radne snage u turizmu čine žene, doprinijeće se i ekonomskom jačanju žena, a u konačnom i ispunjenju ciljeva održivog razvoja UN. Takođe, pozitivan efekat implementacije mjere ogleda se i u smanjivanju migratornih kretanja na relaciji sjever-jug i povećanju broja mladih koji ostaju na seoskom području”, dodaje se u dokumentu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nastavak intenzivne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Poreska uprava (PU) i Uprava policije nastaviće intenzivnu saradnju, saopštili su...