fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUniprom stopirao isplatu naknada bivšim radnicima KAP-a

Uniprom stopirao isplatu naknada bivšim radnicima KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) stopirana je isplata naknada od po 450 EUR, uprkos obećanju vlasnika kompanije Uniprom, koja gazduje podgoričkom fabrikom, da će im pola godine nakon prekida proizvodnje taj iznos biti isplaćivan.

Bivšim radnicima KAP-a je ta naknada isplaćena za januar i februar, a zatim je, kako tvrde, obustavljena bez ikakvog obrazloženja, piše Pobjeda.

Razlog tome je, kako su objasnili iz Uniproma, što su prije nekoliko dana potvrđene njihove sumnje da se jedan broj radnika zaposlio, a da to nije prijavio kompaniji. Ta potvrda stigla je od Uprave prihoda i carina (UPC) koja je, postupajući po njihovom zahtjevu za slobodan pristup informacijama, dostavila podatke o statusu 200 otpuštenih radnika iz kojih se vidi da je šestoro našlo drugo zaposlenje, dok je troje u penziji.

Prema podacima UPC-a, preostali radnici nijesu u evidenciji zaposlenih.

“To znači da su ostvarivali dupli prihod i zaradu, čime je dogovor prekršen. Zbog toga je dat nalog pravnoj službi da preko UPC-a pribavi izvještaj koliko je takvih slučajeva i zastalo se sa isplatama dok se ne utvrdi fakticitet, a takođe su bili u obavezi da, na upit radnika zbog zastoja, daju precizno i istinito objašnjenje”, naveli su iz Uniproma.

Oni su podsjetili da su bili prinuđeni da zatvore dio pogona, jer sa Elektroprivredom (EPCG) nijesu uspjeli da dogovore cijenu struje. Iako su iz EPCG obećavali da će se pobrinuti za materijalno-egzistencijalne uslove radnika i njihov radni angažman, to se nije desilo.

“Sve su to bila prazna obećanja, ali je Uniprom ne vjerujući predstavnicima EPCG, ničim obavezan, samoinicijativno i sa punim razumijevanjem za ugroženost uposlenih radnika i njihovih familija obećao isplatu pomoći od 450 EUR svakom radniku pojedinačno do zasnivanja novog radnog odnosa u narednih šest mjeseci”, rekli su iz Uniproma.

Oni su dodali da su dugo gradili ugled uz veliki napor i trud, te da nikoga nijesu doveli u zabludu, pa neće ni sada.

“Ovo su jedini stvarni pravni razlozi zbog čega smo zastali sa isplatom, a vjerujemo da će se iz ovoga našeg odgovora prepoznati i njegova opravdanost”, navodi se u odgovoru Uniproma na pitanja Pobjede.

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je, dvije sedmice prije nego što je izabrana nova manjinska Vlada, objavio da su pronašli održivo pravno rješenje prema kojem se država obavezala da bivšim radnicima KAP-a poveže staž sa uvećanim trajanjem za rad, i prije i poslije stečaja, čime im je omogućeno da se penzionišu.

“Radnici će ovo pravo moći da ostvare primjenom pravila koja se tiču uplaćivanja doprinosa od Fonda rada za godine radnog staža koje zaposlenom nedostaju za sticanje uslova na penziju za period u kom nije vršena uplata tog doprinosa, a na osnovu sporazuma kojim će se propisati nedostajući uslovi za ostvarivanje prava na penziju”, saopšteno je ranije iz Ministarstva.

Fond rada bi, prema tom dogovoru, nakon sprovedene procedure pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, trebalo da uplati doprinose za beneficirani radni staž od 2006. do kraja prošle godine radnicima koji u ovom trenutku imaju uslov za penzionisanje.

Bivši radnici KAP-a tvrde da su uradili sve što je nakon sastanka u Ministarstvu od njih traženo i dokumentaciju predali u Fond PIO, te da se sada samo čeka da se sa Agencijom potpišu sporazumi.

Predsjednica sindikata metalaca i rudara, Sandra Obradović, Pobjedi je kazala da je prije nekoliko dana uputila zahtjev za prijem novom ministru rada i socijalnog staranja, Admiru Adroviću, kako bi se realizovao dogovor koji su postigli sa bivšim ministrom Milatovićem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Duguju za poreze i doprinose 52,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Opštine, njihova javna preduzeća i ustanove, ukupno za poreze i doprinose...