fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom

Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije, posebno povećanje robne razmjene, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić i sjevernomakedonskog ambasadora Ramija Redžepija.

“Prema podacima Monstata, robna razmjena među našim državama je u prošloj godini iznosila 37 miliona EUR, a mogla bi biti znatno veća s obzirom na to da smo države potpisnice CEFTA, te da je trgovina u potpunosti liberalizovana”, rekla je Drakić.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz PKCG, saglasili da je potrebno dodatno unaprijediti saobraćajnu povezanost, što će se, prije svega, reflektovati na bolju robnu i turističku razmjenu.

Redžepi je kazao da treba raditi na unapređenju investicione klime i ohrabriti privrednike na povećanje robne razmjene i turističkog prometa.

“Postoji veliko interesovanje naših kompanija za saradnju sa crnogorskim i moramo ih podstaći da uspostave partnerstva”, rekao je Redžepi.

Na sastnaku je razmotrena mogućnost organizacije poslovnog foruma dviju država s ciljem prezentacije investicionih potencijala i uspostavljanja neposredne komunikacije predstavnika biznis zajednica.

Sagovornici su prepoznali oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva i turizma kao interesantne za buduću saradnju i saglasili se da treba iskoristiti mogućnost zajedničkih nastupa privreda na trećim tržištima.

Tokom otvorenog razgovora razmotreni su geopolitički izazovi i njihov nepovoljan uticaj naročito na energetsku situaciju.

Drakić je pozvala ambasadora na predstojeću Konferenciju o ekonomiji koju Privredna komora organizuje 27. i 28. oktobra u Bečićima.

U radu sastanka učestvovao je direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore, Željko Baltić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije