fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti ekonomsku i trgovinsku saradnju

Unaprijediti ekonomsku i trgovinsku saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odnosi između Kine i Crne Gore su tradicionalno prijateljski, a ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemlje teče uspješno i može biti unaprijeđena, ocijenio je ambasador te države Liu Đin, tokom sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja, Jakovom Milatovićem.

“Kineski predsjednik Si Đinping istakao je, na Samitu lidera Kina-zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja CIE uvozi robu u iznosu od više od 170 milijardi USD i nastoji da udvostruči vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja CIE”, saopšteno je iz Kineske ambasade.

To je, kako se navodi, dobra prilika za Crnu Goru.

Dodaje se da je Milatović početkom juna prisustvovao drugom Kina-CIZ Expo-u i objavio pozitivnu poruku o saradnji.

Iz Kineske ambasade naveli su da je Crna Gora aktivan učesnik u Mehanizmu saradnje između Kine i zemalja CIE, i da je kineska strana spremna da dalje proširi bilateralnu saradnju na ekonomskom, trgovinskom i turističkom polju kroz bilateralni i taj Mehanizam sa crnogorskom stranom.

Milatović je zahvalio Kini za pružanje vakcina Crnoj Gori u borbi protiv pandemije.

Navodi se da Vlada Crne Gore pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Kinom i spremna je da aktivno učestvuje u Mehanizmu saradnje između Kine i zemalja CIE, i da dalje proširi razmjenu sa Kinom u oblastima ekonomije, trgovine, turizma i poljoprivrede.

“Crnogorska strana će ojačati promociju za više kineskih investicija”, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...