fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediti ekonomske odnose Crne Gore i Bugarske

Unaprijediti ekonomske odnose Crne Gore i Bugarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomske odnose Crne Gore i Bugarske, posebno u dijelu trgovinske razmjene, neophodno je unaprijediti, ocijenile su vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG) Nine Drakić i bugarska ambasadorka Meglena Plugchieva.

Plugchieva je kazala da postoji veliko interesovanje bugarskih investitora za crnogorski sektor energetike, ali i za veću trgovinu vinom, pivom i suhomesnatim proizvodima koje nudi Crna Gora.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da bugarska Komora sa svojim iskustvom može pomoći Crnoj Gori, posebno u oblasti projekata i fondova Evropske unije (EU), koji su od izuzetnog značaja za mala i srednja preduzeća koja nemaju puno mogućnosti.

Drakić je ocijenila da je ekonomska saradnja dvije zemlje prethodnih godina bila intenzivnija, podsjećajući da su organizovani brojni bilateralni sastanci, forumi i posjete poslovnih asocijacije.

Ona je dodala i da njeno iskustvo u Komisiji za unapređenje ekonomske saradnje Bugarske i Crne Gore ukazuje da postoje brojne oblasti za saradnju čije potencijale treba iskoristiti.

Drakić je precizirala da je spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore sa Bugarskom prošle godine bila smanjena, kao i da je zabilježen znatno manji broj turista iz te zemlje, na šta je najviše uticala pandemija koronavirusa.

U ovoj godini se, prema njenim riječima, trend poboljšava, ali i dalje postoji ogroman prostor za unapređenje ekonomskih odnosa.

Drakić je Plugchievoj predstavila djelokrug rada Komore, navodeći da Sektor za projekte te institucije trenutno realizuje blizu 20 projekata finansiranih od EU i drugih fondova.

„Prioriteti Komore su zelena ekonomija i procesi digitalizacije, a u saradnji sa Kancelarijom Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) realizujemo projekat Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji“, rekla je Drakić.

Sagovornice su zaključile da će Ambasada i Komora doprinositi jačanju saradnje privrednika Crne Gore i Bugarske, posebno po pitanjima koja su od interesa za unaprjeđenje trgovinske razmjene i turističke promocije, a da će prvi naredni korak biti organizacja foruma privrednika koji bi bio organizovan u Bugarskoj sredinom naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije