NaslovnicaMINA BusinessUnapređenje saradnje sa Crnom Gorom u oblastima trgovine i turizma

Unapređenje saradnje sa Crnom Gorom u oblastima trgovine i turizma

Podgorica, Beograd, (MINA-BUSINESS) – Mogućnosti unapređenja bilateralne ekonomske saradnje, posebno o saradnji u oblastima turizma i trgovine Crne Gore i Srbije, teme su sastanka ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića i ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjane Matić.

Zvaničnici su se, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, složili da je u odnosu na prethodnu godinu, situacija povodom pandemije trenutno znatno povoljnija, prije svega zahvaljujući procesu imunizacije, kao i da je za saradnju u turizmu od posebnog značaja regionalni Sporazum o sniženju cijena rominga.

Milatović je napomenuo da su od danas uvedeni novi komercijalni letovi kompanije Air Montenegro, iz Tivta i Podgorice za Srbiju, kao i da će auto-put Podgorica – Kolašin biti završen ove godine.

Milatović je izrazio inicijativu za uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, u cilju realizacije Akcionog plana regionalnog ekonomskog tržišta.

Matić je podržala ovu inicijativu i rekla da će Vlada Srbije razmotriti njenu implementaciju.

Matić je istakla da je pandemija potvrdila potrebu za regionalnim povezivanjem, zajedničkim regionalnim tržištem i zajedničkim nastupom na tržištima trećih zemalja u sferama trgovine i turizma u kojem postoji kompatibilnost između Srbije i Crne Gore, i gdje je u odnosu na kovid-krizu pomjeren fokus turista na auto-destinacije.

Tokom susreta dogovoreno je da se pokrene radna grupa koja bi definisala teme i aktivnosti potrebne za realizaciju saradnje ugovorene Memorandumom između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore u oblasti turizma.
(kraj) sam/jlb

Najčitanije