NaslovnicaBusiness Top StoryUlaganja od oko 200 miliona EUR za bolji život Podgoričana

Ulaganja od oko 200 miliona EUR za bolji život Podgoričana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Podgorica će sigurno imati veliku razvojnu ekspanziju i veći kvalitet života građana, čemu će doprinijeti ulaganja od minimum 200 miliona EUR u naredne četiri godine, ocijenili su premijer Duško Marković i gradonačelnik Glavnog grada, Ivan Vuković.

Marković je čestitao predstojeći Dan Glavnog grada Podgorice građanima i lokalnom rukovodstvu, ističući da Podgorica prati dinamičan razvoj na državnom nivou.

Iz Kabineta premijera saopšteno je da je na sastanku posebna pažnja posvećena projektima vrijednim desetine miliona EUR, koji se prije svega tiču putne i komunalne infrastrukture kao ključnih preduslova razvoja.

Vuković je informisao sagovornike o napretku u projektima u vezi sa zaobilaznicama oko grada i kazao da očekuje da će se naredne godine početi gradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

On je ukazao na nove projekte kao što su solarna elektrana i proizvodnja električne energije iz bio gasa. Pozitivnim je ocijenio i ulaganja Vlade u obrazovne objekte kakvi su vrtići i dalje planirane investicije u toj oblasti.

„Raduju brojne aktivnosti Vlade na kapitalnim projektima od kojih će benefite imati i Glavni grad. Posebno nam je značajan i obavezujući projekat bulevara prema Danilovgradu“, kazao je Vuković ističući da je za realizaciju brojnih izuzetno važnih projekata za Glavni grad ključna bila podrška Vlade koju dobijaju na svim nivoima.

Marković je kazao da Podgorica može očekivati benefite i od najavljenih ulaganja u revitalizaciju elektro mreže, kao i od planirane valorizacije aerodroma.

Sagovornici su razgovarali o izazovima na kompleksnim projektima kakav je bulevar kroz Donju Goricu, ali i konstatovana potreba unaprjeđenja komunalnog reda i čistoće na cijeloj teritoriji grada.

Zajednički je ocijenjeno da će dodatan podsticaj za razvoj dati promjene nekoliko zakona na kojima se trenutno radi, a koji bi trebalo da doprinesu boljoj naplati lokalnih prihoda.

Marković je ukazao na novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, čije usvajanje se očekuje u Skupštini, a kroz koji će za opštine biti izdvojeno 14 miliona EUR više. Dio tog novca biće opredijeljen i za Glavni grad.

„Takvo rješenje će opštinama dati više mogućnosti da konsoliduju finansije ali i da se usmjere na razvojne projekte“, ocijenio je Marković.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada, Đorđe Suhih ocijenio je stabilnom političku situaciju na lokalnom nivou, a rad u lokalnom parlamentu konstruktivnim.

Najčitanije