fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUključiti međunarodne kompanije i podstaći ulaganja

Uključiti međunarodne kompanije i podstaći ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora želi da, kroz inkluzivnost, uključi međunarodne kompanije i podstakne ulaganje u sektore energetike, infrastrukture, odbrane, kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije, saopštio je ministar finansija, Novica Vuković.

On je, u okviru posjete Sjedinjenih Američkih Država (SAD), na poziv vodećih investicionih banaka, učestvovao na Small Talks Symposiumu, tokom kojeg je prezentovao veliki investicioni i razvojni potencijal Crne Gore i informisao o naporima koje čini Vlada, na ubrzanom evropskom putu, sa akcentom na odgovorno upravljanje javnim finansijama.

Delegacija Crne Gore, tokom pomenutog simpozijuma, razgovarala je sa više od 20 investitora, koji su pokazali interesovanje za ulaganje u našu državu.

Vuković je sagovornicima iz različitih privrednih sfera kazao da je Vlada odlučna da investicioni ambijent države učini privlačnijim i pristupačnijim za razvojne projekte, čija će realizacija pozitivno uticati na bolji životni standard građana, snažniju privredu ali i dugoročnu stabilnost javnih finansija.

Tokom boravka u SAD-u, tim Ministarstva finansija je posjetio i finansijske institucije i međunarodne investitore u Njujorku. Tako su, tokom konstruktivnih razgovora, sa predstavnicima investicionih banaka, globalnih penzionih fondova, osiguravajućih društava, kao i multilateralnih institucija za razvoj, predočeni prioritetni ciljevi Vlade Crne Gore, u kontekstu evropskih integracija i održavanja stabilnosti javnih finansija.

Sa respektabilnim sagovornicima, na međunarodnom nivou, razmijenjene su opservacije o kretanjima na tržištima, kada je riječ o kamatnim stopama i valutama u aktuelnom kontekstu geopolitičkih desavanja i dolazećih izbora u SAD-u.

Sagovornici su pohvalili uspješnu realizaciju dolarske obveznice, čiji se prinos na sekundarnom tržištu značajno suzio i iznosi svega 4,5 odsto.

Povratni impuls koji je dat od predstavnika uspješnih međunarodnih kompanija govori da su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, a Ministarstvo finansija nastaviće da održava dijalog sa potencijalnim ulagačima, informišući ih o daljim koracima na planu jačanja nacionalne ekonomije i povoljnijeg poslovnog ambijenta, kao i suzbijanju sive ekonomije i realizaciji ambicioznih infrastrukturnih projekata.

Lazard Asset Management, Morgan Stanley Investment Management, T-row, Fidelity Management & Research LLC, Artisan Partners, Massachusetts Financial Services, Barings, Neuberger Berman, Maserete Capital samo su neke od kompanija sa čijim se visokim predstavnicima sastao tim Ministarstva finansija u prethodnim danima u okviru godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Kada je riječ o bankarskom sektoru razgovarano je sa predstavnicima Societe Generale, Santander bank, MUFG, JBIC, Bank of Amerika, Intesa Bank i Raifaissen Bank.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije