fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUkidanje rominga neće podići cijene u Crnoj Gori

Ukidanje rominga neće podići cijene u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operatori mobilne telefonije u Crnoj Gori bi nakon ukidanja rominga teoretski mogli da povećaju cijene usluga u domaćem saobraćaju, saopštili su predstavnici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i dodali da ne očekuje da će se to desiti.

Region Zapadnog Balkana od danas je zona bez rominga, budući da se dolazni i odlazni pozivi, poruke, te internet saobraćaj neće naplaćivati između Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Predstavnik EKIP-a, Vitomir Dragaš, je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da se povoljnosti ukidanja rominga odnose na dolazne i odlazne pozive, poruke i mobilni internet.

On je napomenuo da su uvedena određena ograničenja, kako bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga.

“Da bi se operatori sačuvali od prekomjernog korišćenja rominga uvedeni su izuzeci, a sve u skladu sa praksama Evropske unije (EU). Na primjer, korisnik koji ima određeni paket za Crnu Goru, moći će da koristi podatke u romingu bez dodatne naplate. Ako ima neograničen pristup internetu, ili u veoma velikom obimu, operator može da nametne ograničenje do kojeg nivoa korisnik može da koristi te podatke bez naknade, a nakon toga uvesti dodatnu naknadu”, rekao je Dragaš, navodeći kako operator o svemu mora obavijestiti korisnika.

Na pitanje može li ukidanje rominga dovesti do poskupljenja poziva i poruka, Dragaš je odgovorio da se to teoretski može desiti, jer operatori slobodno formiraju cijene usluga u Crnoj Gori, prenosi portal RTCG.

“Mi u posljednjih pola godine nijesmo primijetili da operatori imaju tendenciju da povećaju cijenu, tako da ne očekujem povećanje cijena poziva i poruka. Više očekujem povećanje korišćenja saobraćaja, jer to pokazuje iskustvo u EU”, rekao je Dragaš.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Marina Marković, smatra da je 1. jul istorijski dan za Crnu Goru i za kompletan region Zapadnog Balkana, jer ukidanje rominga nosi konkretne benefite.

“Suštinski, korist možemo gledati kroz pojedinca i zajednicu. Za pojedinca to je korišćenje usluga poziva, poruka i drugih internet podataka po tarifama kao u matičnoj zemlji, a korist za zajednicu je da se na slobodniji način koriste biznis zone”, rekla je Marković.

Benefite, kako je kazala, neće imati samo građani Crne Gore, već iz turisti iz regiona koji borave u našoj zemlji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...