fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkidanje mjera značajno povećali posjetu

Ukidanje mjera značajno povećali posjetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zimski tursitički centri bilježe jednu od najboljih sezona u posljednjih šest godina, a ukidanje mjera o zabrani međugradskog saobraćaja i ulaska stranaca značajno su povećali broj turista.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) su kazali da je nakon popuštanja mjera u zimskim turističkim centrima zabilježen značajan rast posjeta.

„U Kolašinu je popunjenost hotela, nakon popuštanja mjera, bila i do 100 odsto, a na Žabljaku tokom praznika oko 80 odsto. Dobra posjeta zabilježena je i u privatnom smještaju, što je uslovilo najbolje ostvarene rezultate u tom zimskom centru u posljednjih šest godina“, kazali su Vijestima iz NTO.

Oni su dodali da je ostvareni promet na nivou Crne Gore u januaru iznosio oko 60 odsto onog iz uporednog perioda prošle godine.

„Posljednjeg petka u januaru evidentirano je 6,3 hiljade turista, 66 odsto ostvarenog prometa u odnosu na isti dan prethodne godine. Crnogorski zimski centri u januaru su zabilježili dobru posjećenost imajući u vidu vremenske prilike, stimulativne paket aranžmane, cijene na skijalištima, ali i činjenicu da je većina građana odlučila da shodno aktuelnoj situaciji sa pandemijom, zimski odmor provede u svojoj zemlji“, saopštili su iz NTO.

Oni su naveli da je, nakon odluke zdravstvenih vlasti da se ukine obaveza testiranja na koronavisru za strance pri ulasku u zemlju, došlo do rasta broja turista iz regiona, prevashodno Albanije.

„U Kolašinu se vikendima bilježi popunjenost i do 100 odsto u hotelima, a dominiraju gosti iz Albanije i domaći, dok je radnim danima popunjenost boljih hotela 50 odsto“, rekli su iz NTO.

Na Žabljaku je trenutna popunjenost hotela oko 50 odsto, dok skijališta širom Crne Gore, naročito vikendom, biježe rekordnu posjetu.

Ministarstvo zdravlja ukinulo je zabranu međugradskog saobraćaja i ulaska stranaca bez PCR testa 11. januara.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, tada je saopštio da očekuje da sloboda kretanja i ulaska stranaca bez ograničenja bude trajna, uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera. On je naveo da su prošlogodišnje zabrane uništile turizam i nanijele veliki gubitak privredi i državnim finansijama, a da je, pored toga, Crna Gora bila rekorder u broju oboljelih.

Turistička posjeta u narednom periodu i tokom ljeta zavisiće od epidemiološke situacije u Crnoj Gori, ali i na drugim tržištima i zemljama iz kojih dolaze turisti. Turistička zajednica očekuje da će vakcinacija biti prednost, ali ne i uslov za ostvarivanje međunarodnih putovanja.

Vlada za ovu godinu očekuje da će turistička potrošnja biti na nivou 55 odsto one iz 2019. godine, za razliku od svega oko deset odsto ostvarenja u prošloj.

Upravo na osnovu tih očekivanja Vlada predviđa rast ekonomije od 6,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježen pad od 15 odsto u odsnosu na 2019. Takođe, očekivanja su da će crnogorski turizam, a time i ukupna ekonomija 2023. godine biti na nivou prije pandemije.
(kraj) nar

 

Najčitanije