fbpx
16.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessUčestvovali u ovogodišnjoj berbi vranca

Učestvovali u ovogodišnjoj berbi vranca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Plantaže ugostila je ambasadora Francuske Christiana Thimoniera i predstavnika Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajka Uskokovića, koji su sa Odborom direktora i menadžmentom crnogorskog vinskog giganta, učestvovali u ovogodišnjoj berbi vranca.

Po dolasku na područje Šipčanika, goste je dočekala direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša, koja je prisutnima predstavila karakteristike najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Evropi, kao i interesantne informacije o autohtonim sortama.

“Zadovoljstvo je što sto smo vas ugostili. Vranac je za nas specifičan i on pokriva 70 odsto površine. Imamo preko 26 različitih vinskih sorti. Stone sorte vinove loze prostiru se na površini od 135 hektora. Što se tiče francuskih, ističu se Šardone, Merlo i mnoge druge. Do sada smo završili 70 odsto ovogodišnje berbe“, objasnila je Mugoša.

Nakon toga, gostima je uručena neophodna oprema, u vidu kecelja, rukavica, makaza i kanti. Berbu vranca obilježila je sjajna atmosfera, a posjetioci nijesu krili impresije, prenosi Mediabiro.

Thimonier je naveo da nepregledno prostranstvo čokota kompanije Plantaže predstavlja pravi san za svakog Francuza.

“Za mene je ovo važan momenat. Osjećam se kao kod kuće. Mislim da Francuzi i Crnogorci imaju pravi vinski teren. Mjesto je super, čuo sam da ga posjećuje veliki broj turista. Juče sam imao priliku da probam Premijer i izuzetan je. Mislim da je Vranac Pro Corde takođe dobar”, kazao je Thimonier.

On je naveo da je dokaz o razmjeni između Francuske i Crne Gore to što u ovom vinogradu postoje franucuske i crnogorske vrste vina i ona dovodi do dobrih rezultata.

Sa njim je bio saglasan i Uskoković, koji je prvi put posjetio lokalitet vinograda.

“Mogu reći da smo vrlo impresionirani sa onim što smo vidjeli. Drago nam je što možemo da se na licu mjesta uvjerimo koje kapacitete ima crnogorski brend Plantaže. Mislimo da je pravi način da Francuska, kao zemlja vina, bude promoter i saradnik sa kompanijom Plantaže. Nadamo se da će se današnja radna posjeta ovom lokalitetu pretvoriti u jedan zajednički poduhvat, koji će donijeti konkretne rezultate”, rekao je Uskoković.

On je ujedno i otkrio da mu je najdraže crnogorsko vino Vladika, kao i da Francuzi smatraju da naša zemlja proizvodi kvalitetna vina.

Nakon završetka uspješne berbe, uslijedila je posjeta jedinstvenom vinskom podrumu Šipčanik, riznici smještenoj u srcu istoimenog brda. U pratnji ljubaznih domaćina, posjetioci su imali priliku da upoznaju nesvakidašnji ambijent unutar kojeg se čuvaju najkvalitetnije sorte.

Nakon degustacije pjenušavih vina i tradicionalnog crnogorskog doručka, predsjednik Odbora direktora Plantaža, Nebojša Vuksanović, nije krio zadovoljstvo što su uspjeli da razmijene iskustva i da pokrenu pregovore o mogućim modelima saradnje sa francuskim partnerima.

“Utisci su jako pozitivni. Ključne teme su bile nove tehnologije u proizvodnji, ali i novi distributivni kanali”, rekao je Vuksanović.

On je naveo da vjeruje da ovakvi kontakti i obnavljanje lijepih tradicija, kada strane diplomate posjećuju najznačajnije privredne subjekte, mogu i treba da u budućnosti otvore neke potencijalne saradnje između crnogorskih i kompanija u inostranstvu.

“Ono što spaja Crnu Goru i Francusku je ljubav prema vinu“, zaključio je Vuksanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Obilježena Evropska nedjelja sporta

Podgorica, (MINA) - Ministarstvo sporta i mladih je, organizacijom multisportskog zabavnog događaja Bi aktiv...