fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUbrane 104 tone grožđa

Ubrane 104 tone grožđa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta ove godine su u vinogradu ubrane 104 tone grožđa, saopštila je njegova dekanica Božidarka Marković.

Ona je kazala da je to predstavlja prinos od pet tona po hektaru ili 1,8 kilograma po čokotu.

“Zbog loših vremenskih uslova u periodu cvjetanja, česte kiše u maju, prinosi su bili niži oko 25 odsto. Zahvaljujući kvalitetnoj zaštiti tokom vegetacionog perioda vinove loze dobijeno je grožđe odličnog kvaliteta”, kazala je Marković.

Iz Univerziteta Crne Gore (UCG) je saopšteno da je na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta, u vinogradu površine 21 hektar, početkom oktobra završena berba grožđa.

Proizvodni asortiman Biotehničkog fakulteta čine standardna lozova i muskantna rakija, vrhunsko crveno vino Vranac i vino barik Vranac.

“Na Oglednom imanju je u toku pečenje rakije. Pored toga, odliveno je oko 11 hiljada litara vina koje se trenutno nalazi na talogu. Prodato je 25 tona svježeg grožđa”, saopštila je Marković.

Ona je najavila da se od decembra kreće sa novim proizvodnim ciklusom, što podrazumijeva oranje i zimsko đubrenje vinograda.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...