fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU prva dva kvartala naredne godine inflacija 2,8 odsto

U prva dva kvartala naredne godine inflacija 2,8 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prema projekciji Centralne banke (CBCG), inflacija u posljednja dva kvartala ove i prva dva naredne godine biće 2,8 odsto, saopšteno je iz te institucije.

“Modelska, odnosno ekonometrijska projekcija CBCG pokazuje da će se inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, kretati od 1,8 do 3,9 odsto, sa centralnom projekcijom od 2,8 odsto”, rekli su Pobjedi iz te finansijske institucije.

Iz CBCG su kazali da se za ovu godinu projektuje prosječna inflacija od tri odsto.

“Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i očekuje se da će se u ovoj godini inflacija kretati od dva do četiri odsto sa centralnom tendencijom od tri odsto”, precizirali su iz CBCG.

Komentarišući uticaj inflacije na privredu, i navode iz opozicije da se može dogoditi rast u narednoj godini, iz CBCG su rekli da ne bi trebalo očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije.

Kako su naveli, u ovoj godini se očekuje veća stopa inflacije, kao rezultat mjera fiskalne konsolidacije koje su uticale na rast stope poreza na dodatnu vrijednost(PDV) i akciza.

“Na njen rast će uticati i veće cijene nafte na svjetskim berzama. Nije iznenađujuće što i banke i privrednici očekuju rast inflacije u ovoj godini”, ocijenili su iz CBCG.

Iz te finansijske institucije su objasnili da će uticaj internih faktora, kao što je mjera fiskalne konsolidacije, imati jednokratni efekat na ovogodišnju stopu inflacije i već će u narednoj godini oslabiti.

Oni su dodali da u antiinflatorne aktivnosti spada i rast ekonomije.

“Imajući u vidu da je u prvoj polovini ove godine ekonomska aktivnost uvećana iznad četiri odsto i da se može očekivati rast proizvodnje, investicija i zaposlenosti, a shodno rezultatima posljednje ankete sprovedene među privrednicima, to će uticati antiinflatorno, pa ne bi trebalo očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije”, smatraju u CBCG.

CBCG je u julu sprovela anketu o inflatornim očekivanjima u 200 najvećih kompanija po prihodu u prethodnoj godini.

Kako su saopštili iz te institucije, očekivanja banaka i privrednika su različita.

“Devet banaka očekuje nivo inflacije između 2,5 i 3 odsto, četiri između tri i 3,5 odsto, po jedna između 1,5 i dva i između dva i 2,5 odsto”, precizirali su iz CBCG.

Najveći broj anketiranih preduzeća, njih 36 odsto, kako su kazali, smatra da će se inflacija kretati između 2,5 i tri odsto u ovoj godini.

“Stopu inflacije između dva i 2,5 odsto očekuje 29 odsto preduzeća, a između 1,5 i dva odsto 13 odsto. Prema mišljenju osam odsto anketiranih preduzeća, inflacija će se kretati između tri i 3,5 odsto”, rekli su iz CBCG.

Kako su naveli, sedam odsto anketiranih smatra da će inflacija u ovoj godini biti niža od 1,5 odsto, pet odsto očekuje inflaciju između 3,5 i četiri odsto, dok svega dva odsto očekuje inflaciju veću od četiri odsto.

Najčitanije