fbpx
23.9 C
Podgorica
August 19, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessU Pljevljima izabrano mjesto za cementaru

U Pljevljima izabrano mjesto za cementaru

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Opština Pljevlja definisala je planskim dokumentima novu lokaciju za fabriku cementa i krenula u rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave, Igor Golubović.

On je u intervjuu Dnevnim novinama naveo da se za izgradnju cementare interesuje nekoliko stranih kompanija, ali nije precizirao iz kojih država.

Golubović je kazao da su opštinske vlasti početkom godine obavijestile Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma o aktivnostima u vezi izgradnje nove fabrike.

On je rekao da Strateškim planom opštine Pljevlja od ove do 2025. godine, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno da jedan od glavnih ciljeva industrijskog razvoja bude stvaranje uslova za izgradnju nove fabrike za proizvodnju cementa.

Golubović je podsjetio da to nije nova ideja i da je poznato da je u Pljevljima u devetoj deceniji prošlog vijeka radila fabrika cementa, poznata u bivšoj Jugoslaviji po veoma kvalitetnom proizvodu, koja je zbog pogrešno izabrane tehnologije i nesretne lokacije za njenu gradnju u neposrednoj blizini grada, morala da bude ugašena.

“Opština Pljevlja je u prethodnom periodu planskim dokumentima definisala novu lokaciju za fabriku i krenula u rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Prethodna vlada je u saradnji sa Rudnikom uglja krenula u pripremu tenderske dokumentacije za eksploataciju deponovanog laporca, a koliko mi je poznato postoji i nekoliko stranih kompanija koje su iskazale interesovanje prema Vladi za investiranje”, naveo je Golubović.

On je dodao da će se kroz ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) Pljevlja stvoriti još povoljniji uslovi za korišćenje njenih nus proizvoda, odnosno sitnog pepela i vještačkog gipsa, što će još značajnije uticati na stvaranje idealne osnove za potencijalnog investitora u izgradnju nove fabrike cementa.

Golubović je saopštio da je početkom godine o svim aktivnostima sa kojim je Opština Pljevlja bila upoznata po pitanjima vezanim za novu fabriku cementa, obaviješteno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, jer je resorni ministar Ratko Mitrović u ime Vlade izrazio interesovanje za nastavak aktivnosti u cilju promovisanja i ubrzanja stvaranja uslova za izgradnju fabrike cementa.

O tome koliko je izgradnja cementare značajna investicija za Crnu Goru, prema riječima Golubovića, govori podatak da bi se njenom gradnjom pokrenuo i čitav lanac ulaganja u pogone za proizvodnju građevinskog materijala sa potencijalom za stvaranje više od hiljadu novih radnih mjesta.

Najčitanije

Prava Crna Gora

Prava Crna Gora: Glasaće za nepovjerenje Vladi

Podgorica, (MINA) - Poslanik Prave Crne Gore (PCG) Marko Milačić glasaće danas za nepovjerenje...