fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU planu izgradnja novog putničkog terminala na podgoričkom aerodromu

U planu izgradnja novog putničkog terminala na podgoričkom aerodromu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aerodromi Crne Gore planiraju da grade novu terminalnu zgradu na podgoričkom aerodromu, koja bi mogla da košta između 30 i 40 miliona EUR.

To bi podrazumijevalo izgradnju terminalne zgrade sa kompletnom opremom i saobraćajnicima, prilaznim putima, kao i novim parking prostorom, platformom i rulnom stazom.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić, danas je na sjednici Vlade predstavio taj projekat, tražeći od izvršne vlasti “zeleno svjetlo” da krenu sa njegovom realizacijom.

“Imamo dio sopstvenih sredstava sa kojima bi krenuli u taj projekat. Vidio sam da se svi aerodromi u regionu grade, širi se avio-saobraćaj i računamo od vas, kao predstavnika vlasnika, da nam date “zeleno svjetlo” za to i da, ukoliko bude trebalo u nekoj od narednih faza, da možemo računati i na novčanu pomoć, uz eventualno angažovanje i kreditnih sredstava od banaka”, kazao je Dobardžić.

On je naveo da bi projekat trebalo da krene na proljeće ili početkom ranog ljeta naredne godine.

Aerodromi bi trebalo da na računu imaju nekih 18 miliona EUR, što je, prema riječima Dobardžića, realna pretpostavka i okvir da od Vlade traže zeleno svjetlo da prvi put nakon 2006. godine, kada je izgrađena postojeća terminalna zgrada na podgoričkom aerodromu, krenu u infrastrukturni projekat izgradnje novog putničkog terminala.

Aaerodrom Podgorica će, kako je rekao, u narednom periodu biti nosilac razvoja avio-saobraćaja u Crnoj Gori, što znači da se on sam reprezentovao za izgradnju novog terminala.

Što se tiče aerodroma Podgorica, on nema otvorenih imovinsko-pravnih problema, tako da se sa te strane mnogo lakše i jednostavnije može ući u sam proces izgradnje novog putničkog terminala.

Dobardžić je predstavio i poslovne rezultate kompanije u dosadašnjem dijelu godine.

Poslovni prihodi Aerodroma su za prvih osam mjeseci ove godine iznosili 23,8 milion EUR i 36 odsto su veći u odnosu na isti prošlogodišnji period. Neto dobit je u prvih osam mjeseci iznosila 8,3 miliona EUR i skoro tri puta je veća u odnosu na uporedni period.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, kazao je da je ta investicija neophodna i da sa njom treba krenuti što prije.

“Skromna investicija, očekivao sam i skuplju projekciju. Potpuna podrška Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, jer smo svjedoci da vi bukvalno radite u nemogućim uslovima”, ocijenio je Đurović.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović, kazao je da je Dobardžić “preskočio 20-ak koraka” u ovoj najavi.

“Ministarstvo nije obaviješteno i vjerovatno se ova ideja rodila sinoć ili preksinoć. Odluke “preko koljena” ne idu u prilog državi. Procedura u vezi sa davanjem aerodroma pod koncesiju je i dalje aktuelna. Ovo nije u skladu sa Master planom razvoja iz 2011. godine, a i da jeste, svakako je potrebno ažuriranje”, rekao je Šahmanović.

On je dodao i da su sredstva upitna i da ne zna kako bi se obezbijedila održivost Aerodroma.

Premijer Dritan Abazović je kazao da će se pitanje koncesije riješiti čim se riješi pitanje Vlade.

“Ovo finansijski ne izgleda prezahtjevno i mogli bi da uđemo u kreditni aranžman. Ekser se nije uložio od 2006. godine. Čim se razriješi situacija sa Vladom ima da se radi, ima da se donese odluka za postojeću koncesiju, isto tako ima da krene da se radi i auto-put”, poručio je Abazović.

Dobardžić je odgovorio Šahmanoviću da je Odbor direktora Aerodroma otvoren za Ministarstvo kapitalnih investicija u svako doba dana i noći, navodeći da ideja oko novog putničkog terminala “nije sazrela u posljednja dva dana”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije