fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU luci Škver prvi putnici s kruzera krajem avgusta

U luci Škver prvi putnici s kruzera krajem avgusta

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – U gradskoj luci Škver prvi putnici sa kruzera mogli bi da dođu krajem avgusta, najavili su iz Agencije za gazdovanje tom lukom.

Direktor Agencije, Božo Ukropina, kazao je za Novski portal da se ovih dana rješava pitanje sidrišta u Zelenici za pristajanje kruzera.

“Gradska luka bi bila glavna za prihvat putnika koji bi u Herceg Novi stizali tenderima. Treba nam zeleno svjetlo resornog ministarstva. Papiri su pribavljeni, posebna Komisija je formirana. Sve državne institucije su već dva mjeseca uključene u taj proces. Ako bude sve u redu, očekujemo da bude ove godine prvi kruzer u Herceg Novom”, rekao je Ukropina.

On je naveo da su iz kotorske agencije Boka Adriatic tu mogućnost su najavili čak za kraj avgusta ili početak septembra.

Dolazak putnika sa kruzera bi za turizam Herceg Novog dosta značio, a bilo bi veliko rasterećenje za Kotor i Dubrovnik.

Iako prije par mjeseci nije bilo mnogo optimizma, nautička sezona u gradskoj luci je znatno bolja nego lani.

“Postoji trend blagog rasta. Uplovljava pet velikih turističkih brodova iz Budve, Tivta i Kotora svakog dana, mada ih je u ovo doba 2019. godine bilo po osam ili čak devet. Na čartere se odnosi 40 odsto prometa te godine koja se računa rekordnom. Nadamo se boljem”, dodao je Ukropina.

On je objasnio da nije svakog dana jednaka popunjenost.

“Bilo bi dobro da je kao sinoć, kada u luci Škver nije bilo slobodnog veza. Tu su pored ostalog bile nekolike jedrlice, katamaran, jahte i dva turska buleta. Trebalo bi i noćas da uplove dva sa izletnicima s cijelog primorja”, naveo je Ukropina.

On je precizirao da je u luci od 40-ak vezova 28 na murinzima.

“U donjoj zoni imamo stalne klijente iz Herceg Novog, sa turističkim brodovima, četiri turska buleta. Svakodnevno dolazi oko 700 izletnika brodovima, a onda obilaze Stari grad, ili dođu na večeru u neki naš restoran. Ponedjeljkom nam dolazi i dubrovačka flotila od sedam do devet plovila, uglavnom Englezi. Prenoće i onda se vraćaju ka Hvaru i Braču”, kazao je Ukropina.

U gradskoj luci Škver instaliran je sistem video nadzora i nova meteorološka stanica, u okviru projekta Razvoj nautičkog turizma i promocija regionalnih luka – REGLPORTS, vrijedan 160 hiljada EUR.

To dosta znači za bezbjednost svih posjetilaca, jer novi video nadzor čine 12 kamera koje snimaju istovremeno i koje arhiviraju snimke do maksimalno četiri mjeseca.

Meterorološka stanica svaki sat daje podatke o meto uslovima.

U luci Škver se nadaju daljem unapređenju rada čim se riješi njen pravni status.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije