fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU KAP-u radi 200 radnika

U KAP-u radi 200 radnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U fabrikama trupaca i legura i ostalim djelovima Kombinata aluminijuma (KAP) trenutno je zaposleno 200 radnika, dok su se ostali prijavili na Zavod za zapošljavanje.

“Vjerujemo da će biti primljeni u Elektroprivredu (EPCG), što su im obećali iz te firme”, rekli su Pobjedi iz Uniproma, koji upravlja podgoričkom kompanijom.

Oni su potvrdili da je 170 ćelija elektrolize planski ugašeno, dok je 12 aktivno, kako bi se dovršila ekspertiza za gasove koja traje već godinu, radi poboljšanja svih ekoloških parametara.

“Ukoliko nekad ponovo dođe do aktiviranja primarne proizvodnje, važno je da budemo spremni za rad uz najviše ekološke standarde, što je i bila praksa do sada”, naveli su iz Uniproma.

Oni su, na pitanje kako će regulisati isplate obećanih 450 EUR radnicima koji su ostali bez posla, odgovorili da će im taj novac isplaćivati dok se ne zaposle ili ne snađu u narednih pola godine. Ranije su najavili da će naknadno, u zavisnosti od potrebe za konzerviranjem fabrike, odlučiti koliko radnika će ponovo angažovati, ali nijesu saopštili o kom je broju riječ.

Posljednjeg dana prošle godine sa svim radnicima primarne proizvodnje raskinuti su ugovori o radu, uz obećanje da će onima koji ne budu angažovani ili ne budu imali uslove za penziju, pola godine isplaćivati po 450 EUR.

U ponedjeljak je istekao rok koji je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, dao predstavnicima Vlade, partija, javnih preduzeća i Privredne komore, da pošalju spisak dokumentacije koju žele da vide. On im je od danas do 21. januara ponudio pristup personalnoj, komercijalnoj i finansijskoj dokumentaciji.

Izuzetak u odnosu na sve pozvane napravljen je u odnosu na premijera Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra ekonomije Jakova Milatovića.

Vlada je polovinom decembra usvojila informaciju o stanju u KAP-u i predložila nastavak pregovora EPCG i Uniproma u vezi cijene struje. Kako do dogovora nije došlo, primarna proizvodnja u KAP-u je, nakon 50 godina, ugašena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije