fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU fokusu rezultati kompanija

U fokusu rezultati kompanija

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon poruka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) i novih vijesti o širenju koronavirusa, dok su podršku tržištu pružili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 11 bodova ili 0,04 odsto, na 28.734 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,09 odsto, na 3.273 poena. Nasdaq indeks porastao je 0,06 odsto, na 9.275 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su znatnije porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Iz tog razloga je cijena dionice Apple-a porasla više od dva, a General Electrica više od deset odsto.

Porasla je 1,7 odsto i cijena dionice Boeinga, premda je taj krizom pogođen proizvođač aviona u prošloj godini zabilježio prvi gubitak od 1997. godine.

Ulagače je, međutim, ohrabrio podatak da su troškovi Boeinga zbog prizemljenja aviona nakon dvije teške nesreće ipak manji nego što se procjenjivalo.

Od više od 100 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 68 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara, manje u odnosu na 74 odsto u posljednja četiri tromjesečja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku gotovo iste kao i godinu prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada 0,6 odsto.

Međutim, početni dobici indeksa splasnuli su nakon poruka američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) sa sjednice njenih čelnika.

Fed je, kao što se i očekivalo, ostavio kamatne stope nepromijenjene i poručio da su nesigurnosti u vezi sa ekonomskim izgledima i dalje prisutne.

„Vjerujemo da je sadašnja monetarna politika odgovarajuća da podrži dalji održiv rast ekonomije, snažno tržište rada i povratak inflacije prema ciljanih dva odsto”, kazao je na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell.

Kao jednu od nesigurnosti u svijetu Powell je spomenuo i širenje koronavirusa u Kini.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 170 ljudi, a zaraženo ih je više od 7,7 hiljada.

Kina preduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantina u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja. Iako su se zabrinutosti nešto stišale, ulagači su i dalje oprezni, dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni uticaj na ekonomiju.

Kineski mediji navode procjene tamošnjih ekonomista da bi rast druge po veličini svjetske ekonomije u prvom tromjesečju mogao usporiti na pet odsto, pa i niže, s otprilike šest odsto u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu.

I na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 odsto, na 7.483 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 odsto, na 13.345 bodova, a pariski CAC 0,49 odsto, na 5.954 boda.

Najčitanije

Zastoj Termoelektrane koštaće oko 65 miliona

Nikšić, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivredi (EPCG) će, kada Termoelektrana (TE) Pljevlja bude van pogona naredne...