fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU Crnu Goru najviše ulagali Azerbejdžanci i Rusi

U Crnu Goru najviše ulagali Azerbejdžanci i Rusi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnu Goru su prošle godine kapital ulagali strani investitori iz oko 60 zemalja, a najveći priliv je bio iz Azerbejdžana, Rusije i Mađarske, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Pobjeda piše da će se uskoro znati koliko su bile ukupne strane investicije za 12 mjeseci, a posljednji podatak zaključno sa oktobrom pokazuje da je priliv bio 290 miliona EUR, a da se iz zemlje odlilo blizu 362 miliona EUR. To znači da je bruto bilo 652 miliona EUR.

Iz CBCG je saopšteno da je na prvom mjestu po ulaganjima Azerbejdžan, ali ne i cifra jer se radi samo o jednoj kompaniji pa bi otkrivanje detalja zadiralo u prostor poslovne tajne.

“Najveći priliv stranih direktnih investicija (SDI) u periodu od januara do oktobra prošle godine bio je iz Azerbejdžana. Radi se o individualnom podatku i shodno zakonskim odredbama, kao takav, spada u grupu povjerljivih podataka”, objasnili su za Pobjedu iz CBCG.

Investicija iz te zemlje je Portonovi Azmont u Kumboru. Vrata tog rizorta, jednog od najprestižnijih projekata rezidencijalnog tipa u ovom dijelu Evrope koji je vrijedan oko milijardu EUR, otvorena su 31. jula prošle godine.

Na drugom mjestu po ulaganjima su, kako pokazuju podaci CBCG, investitori iz Rusije sa 58,2 miliona, a na trećem Mađarske sa 54,2 miliona EUR.

Slijede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 35,4 miliona, Djevičanska Ostrva 34,9 miliona, Švajcarska 33,1 milion, Bosne i Hercegovine 33,1 milion, Njemačke 31,6 miliona, Holandije 30,7 miliona i Turske 25,9 miliona EUR.

Ko je najviše uložio u domaća preduzeća i banke nije poznato jer u dokumentima CBCG pored najveće cifre od preko 58 miliona EUR stoji ostale zemlje uključujući i povjerljive podatke.

Na drugom mjestu po investicijama u ovoj kategoriji je BiH sa 29,3 miliona, potom Švajcarska 9,8 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati 8,7 miliona i Njemačka sa 7,2 miliona EUR.

Po kupovini nekretnina u Crnoj Gori prednjače Rusi sa blizu 33 miliona EUR, na drugom mjestu su Srbi sa 14,7 miliona, Turci na trećem sa 10,3 miliona, Sjedinjene Američke Države (SAD) devet i Njemci 8,1 milion EUR.

Po interkompanijskom dugu, investiciji koja ne uvećava osnovni kapital, prednjače ostale zemlje uključujući i povjerljive podatke sa 88,4 miliona EUR.

Na drugom mjestu je Rusija sa 24 miliona, Holandija 18,5 miliona, Švajcarska 17 miliona, UAE 14 miliona EUR.

Od 362 miliona EUR, koliko se zaključno sa oktobrom odlilo, najviše je u Italiju.

“Najveći odliv stranih direktnih investicija u periodu od januara do oktobra prošle godine bio je prema Italiji, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj i Velikoj Britaniji”, kazali su iz CBCG, ali nijesu naveli detalje, odnosno pojedinačno koliko se u koju zemlju odlilo novca.

Iz CBCG su kazali da se radi o preliminarnim podacima, koji pokazuju da su u periodu od januara do oktobra prošle godine povećane strane investicije u odnosu na isti period 2018.

Ukupan priliv SDI, odnosno samo ono što je uloženo u zemlju, ne računajući odliv, za deset godina bio je 4,17 milijardi EUR.

U prošloj godini do oktobra 290 miliona, 2018. godine 328 miliona, godinu ranije 482 miliona, a 2016. godine 371 milion EUR.

Najbolja godina po ulaganjima bila je 2009. kada je priliv bio čak više od milijarde EUR.

Najčitanije