fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Crnoj Gori oko 95 hiljada turista

U Crnoj Gori oko 95 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi oko 95 hiljada turista, pet odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a 82 odsto realizacije u poređenju sa 2019. godinom, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO).

„U hotelima bilježimo rast broja gostiju od deset odsto, a u privatnom smještaju tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine bilježe dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gdje trenutno boravi 28 odsto više turista nego prošle godine“, rekli su Povjedi predstavnici NTO.

Oni su dodali da se u prosjeku bilježi rast broja gostiju od 46 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno prosječno ostvarenje od 92 odsto u odnosu na 2019, ukoliko se posmatra period od početka maja do 8. jula.

Iz NTO su kazali da su prihodi od boravišne i turističke takse, kao i članskog doprinosa, zaključno sa 7. julom iznosili 1,14 miliona EUR, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Strani turisti sa značajnih emitivnih tržišta počeli su da dolaze u Crnu Goru još početkom maja, pa se očekuje da će narednom periodu taj broj rasti, imajući u vidu da se približava špic sezone.

Iz NTO su saopštili da je, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, tokom juna u odnosu na prošlu godinu zabilježen prosječan rast gostiju u hotelima od 32,5 odsto, odnosno 51 odsto u privatnom smještaju. Tokom prvih pet mjeseci, prema podacima Monstata, u objektima kolektivnog smještaja bilo je 1,5 puta više gostiju koji su ostvarili skoro duplo više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, iz Turističke organizacije Budva (TOB) kažu da u ovom gradu boravi skoro 20 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine. Prema posljednjem presjeku, na budvanskoj rivijeri je preko 26 hiljada gostiju, od čega više do 14 hiljada u privatnom smještaju.

U hotelima su najbrojniji gosti iz Izraela, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Turske, Francuske i Kazahstana, dok je u privatnom smještaju najviše Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Njemaca te građana Srbije i BiH.

Oni smatraju da će se odsustvo gostiju iz Rusije i Ukrajine svakako osjetiti, jer su turisti sa ta dva tržišta činili oko 30 odsto ukupnog prometa.

„Uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava cijeli svijet, te rasta cijena energenata, hrane i sirovina, koji utiče na cjelokupno poslovanje društva u kojem niko nije izuzet, turističku sezonu ipak dočekujemo spremni, ali sa umjerenim očekivanjima. Isto tako, pandemija koronavirusa je umnogome uticala na promjenu načina planiranja putovanja, pa tako najveći broj gostiju naročito iz Zapadne Evrope bukira smještaj u posljednjem trenutku, sudeći prema informacijama hotelijera“, naveli su iz TOB-a.

Oni su dodali da se hoteli kategorije četiri i pet zvjezdica popunjavaju u skladu sa očekivanjima.

Iz TOB-a su kazali da su hotelijeri vrlo oprezni kada je riječ o cjenovnoj politici, te da su u većini slučajeva ostali korektni prema svojim gostima, sagledavajući i konkurentnost, zbog čega nije bilo značajnijih povećanja. Sličnog su stava i u NTO-u, koji smatraju da turistička privreda pažljivo osluškuje kretanja na tržištu i formira cijene konkurentne u odnosu na druge destinacije.

„Vjerujemo da će usklađen odnos cijene i kvaliteta usluga u narednom periodu privući značajan broj turista u Crnu Goru. Takođe, jedan od razloga zadržavanja nivoa cijena može biti i činjenica da je turistička privreda unaprijed izvršila prodaju dijela smještajnih kapaciteta, te samim tim nije ni moguće ad hoc mijenjati cjenovnu politiku za taj dio kapaciteta“, kazali su iz NTO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije