fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU CGES-u implementiran novi telekomunikacioni sistem vrijedan 1,5 miliona EUR

U CGES-u implementiran novi telekomunikacioni sistem vrijedan 1,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) nedavno je uveo novi telekomunikacioni sistem, kojeg čine IP telefonija i prenosni sistem baziran na najnovijoj IP/MPLS tehnologiji.

„Ovakav sistem će omogućiti bolju efikasnost, pouzdanost, stabilnost i kvalitet usluge u prenosu podataka između različitih energetskih objekata i doprinijeti stabilnosti i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom“, saopštili su iz kompanije.

Projekat je završen prije predviđenog roka i implementiran je krajem prošle godine.

Vrijednost investicije je 1,5 miliona EUR i finansirana je iz sopstvenih sredstava CGES-a.

CGES, prema riječima njegovih predstavnika, posjeduje sopstvenu pasivnu optičku mrežu i u kombinaciji sa novom IP/MPLS aktivnom opremom dobio je na raspolaganje moderan i pouzdan sistem telekomunikacija, koji povezuje sve objekte od interesa za CGES.

„Novi telekomunikacioni sistem omogućiće dodatni stepen pouzdanosti i raspoloživosti prilikom prenosa servisa neophodnih za normalan rad elektroprenosnog sistema, kao što su SCADA sistemi, sistemi mjerenja, operativna telefonija, sistemi zaštite, video nadzor, poslovna mreža, razmjena informacija sa Elektroprivredom (EPCG) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS), međunarodne veze sa susjednim operatorima prenosnih sistema i mnogi drugi“, objasnili su iz kompanije.

U tom cilju, kako su naveli, implementirane su redundanse u sistemu na više nivoa.

Do svake lokacije vodi više redundantnih telekomunikacionih veza, kako po optičkim kablovima, tako i po radio relejnim linkovima.

Takođe, implementirane su redundanse na nivou izvora napajanja, modularnih napojnih, procesorskih i saobraćajnih kartica, pa do nivoa komunikacionih interfejsa.

Na ovakav način, kako su kazali iz CGES-a, izgrađena informaciono-komunikaciona mreža predstavlja siguran način prenosa podataka i povezivanja kako za nekritične, tako i za kritične sisteme.

„Pored brzine prenosa od deset gigabita po sekundi (Gbit/s), sa mogućnošću nadogradnje na 100 Gbit/s, važno je napomenuti glavnu funkcionalnost sistema, a to je obezbjeđenje istovremenog prenosa različitih vrsta podataka sa različitih sistema, preko jedinstvene informaciono-komunikacione mreže, pri čemu su servisi potpuno logički razdvojeni, što sa stanovišta informacione bezbijednosti predstavlja vrlo bitnu karakteristiku“, rekli su iz CGES-a.

Na taj način se obezbeđuje maksimalni prioritet i sigurnost kritičnih nad nekritičnim sistemima, odnosno, vrši se zaštita informacija jednog sistema u odnosu na drugi.

Novi IP/MPLS telekomunikacioni sistem će u potpunosti zadovoljiti potrebe CGES-a, a potencijalno omogućava povezivanje svih institucija i entiteta od državnog značaja na cijeloj teritoriji Crne Gore.

Iz CGES-a su objasnili da se upravljanje, nadzor i konfiguracija IP/MPLS mreže vrši centralizovano iz Nacionalnog dispečerskog centra u Podgorici, preko posebnog sistema za centralno upravljanje.

Sistem ima grafički korisnički interfejs (GUI), koji omogućava da osoblje CGES-a, pored konfiguracije i upravljanja, u realnom vremenu prati stanje mreže i pojednih servisa.

„Važno je napomenuti da je projektom upravljala Služba za telekomunikacije u sklopu Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije CGES-a i da je novi TK sistem rezultat predanog rada osoblja Službe za telekomunikacije, koji su učestvovali u realizaciji projekta od dizajna, implementacije, pa do puštanja u rad cjelokupnog sistema“, poručili su iz kompanije.

CGES je ovim projektom, prema riječima njegovim predstavnika, pokazao da ide u korak sa vremenom ne samo u energetici, već i u ICT rješenjima, jer se upravljanje velikim industrijskim sistemima, kao što je elektroenergetski sistem Crne Gore, ne može zamisliti bez jednog ovakvog telekomunikacionog sistema.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, saobraćaj

Za 24 sata 14 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 14 saobraćajnih...
Auto moto savez, AMSCG, stanje na putevima

Putevi suvi