fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržište osiguranja sačuvalo stabilnost

Tržište osiguranja sačuvalo stabilnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko tržište osiguranja sačuvalo je stabilnost i pokazalo otpornost u uslovima ekstremne neizvjesnosti pod uticajem pandemije koronavirusa, koja je rezultirala negativnim promjenama u ekonomiji i raspoloživom dohotku građana i privrede, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

Na sjednici Savjeta ANO-a, koji je danas utvrdio Izvještaj o stanju na tržištu osiguranja za prošlu godinu, ocijenjeno je da su sva osiguravajuća društva poslovala solventno, likvidno i profitabilno.

“Preventivne mjere Agencije, u cilju upravljanja efektima neizvjesnosti u pogledu uticaja pandemije na poslovanje osiguravajućih društava, dale su pozitivne rezultate, pa je taj sektor bez značajnijih problema nastavio da obavlja ulogu na finansijskom tržištu i izvršava ugovorima preuzete obaveze”, navodi se u saopštenju.

Iz ANO su kazali da je ukupna bruto fakturisana premija u prošloj godini iznosila 93,7 miliona EUR, što predstavlja pad od samo 1,1 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ukupna penetracija je veća u odnosu na 2019. godinu i iznosila je 2,23 odsto, dok je gustina osiguranja iznosila 150,9 EUR i zabilježila je pad od 0,9 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

“Pokazatelj solventnosti, kao indikator sposobnosti osiguravača da raspoloživim novčanim sredstvima blagovremeno izmiruju sve obaveze, na kraju ove godine na agregatnom nivou iznosio 2,2, što je poboljšanje u odnosu na kraj 2019. godine kada je iznosio 1,9”, saopštili su iz ANO-a.

Vrijednost aktive društava za osiguranje je na agregatnom nivou na kraju prošle godine iznosila 249,4 mil. EUR, što predstavlja rast od 5,7 odsto u odnosu na agregatnu vrijednost aktive sa kraja 2019. godine.

“I pored koncentracije premije na mali broj vrsta osiguranja, gdje najznačajniju zastupljenost imaju obavezna osiguranja, crnogorsko tržište osiguranja karakteriše kontinuirani razvoj, uz rast učešća dobrovoljnih osiguranja i rast penetracije osiguranja”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije