fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTribunal nenadležan u odlučivanju po tužbi Deripaske

Tribunal nenadležan u odlučivanju po tužbi Deripaske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Arbitražni tribunal se u postupku koji je ruski oligarh, Oleg Deripaska, pokrenuo protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom i poslovanjem Kombinata aluminijuma (KAP), oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o njegovim tužbenim zahtjevima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da je investicioni arbitražni postupak između Deripaske i Crne Gore u utorak konačno okončan, tako što je postupajući arbitražni tribunal strankama dostavio svoju konačnu odluku.

„Arbitražni tribunal je jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija, koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Rusije, nije primjenljiv na Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Arbiražni tribunal se stoga oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima Deripaske.

„Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je država do sad snosila u ovom postupku“, rekli su iz Ministarstva.

Deripaska je arbitražni postupak pokrenuo u decembru 2016. godine, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u sporazumu.

„Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona EUR. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente Deripaske i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv njega i njegovih kompanija“, poručili su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da je to bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

„Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Kipra, a drugi po osnovu ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine“, dodaje se u saopštenju.

U oba postupka su, kako je objašnjeno, postupajući arbitražni tribunali odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka.

„CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja“, zaključili su iz Ministarstva.

Najčitanije