fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTražiće poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom

Tražiće poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici kredita u švajcarskim francima (CHF) tražiće poništenje svih ugovora sa valutnom klauzulom pred crnogorskim sudovima, saopštio je predstavnik klijenata, Dragan Senić.

On je Danu kazao da će to uraditi u narednom periodu, na osnovu presude Evropskog suda pravde u Luksemburgu koji je donio presudu da su svi ugovori sa valutnom klauzulom ništavni, odnosno da ako je valutna klauzula ništavna, i ugovor je ništavan.

Evropski sud pravde je tu presudu donio u vezi sa jednim slučajem takvog kredita u Mađarskoj, polovinom marta. Upravo ta presuda je bila i pokretač rješavanja problema po pitanju kredita u CHF-u u Srbiji.

Tamošnja Vlada je u utorak usvojila zakon, lex specialis, o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, prema kojem će se preostali dio duga građana konvertovati u euro i umanjiti 38 odsto. Takođe, fiksna kamata nakon konverzije neće prelaziti četiri odsto.

U Crnoj Gori su krediti konvertovani u euro, a kamata je bila 8,2 odsto nakon konverzije.

“Zakonom o konverziji se ništa nije ‘ispeglalo’. Zato ćemo tražiti, na osnovu presude Evropskog suda pravde, pred našim sudovima da se ukinu ugovori. Nećemo žuriti sa tužbom, jer to mora da se uradi jako kvalitetno i sa dokazima. Svi klijenti, a u Crnoj Gori ih ima 762, mogu da traže poništenje ugovora, jer ako je ništavna valuta kredita, ništavan je i ugovor”, rekao je Senić.

Kada je u Crnoj Gori usvojen Zakon o konverziji, tadašnja Hypo Alpe Adria banka, a sadašnja Addiko, tražila je da Ustavni sud poništi taj zakon. Međutim, Ustavni sud je odbio inicijativu banke.

“U presudi Evropskog suda jasno stoji da ako je ništavna valutna klauzula, onda je ništav i kompletan ugovor. Usvajanjem Zakona o konverziji u Crnoj Gori, Mađarskoj i Hrvatskoj valutna klauzula je ništava. Ustavni sud je takođe konstatovao prošle godine da je ugovor sa valutnom klauzulom u francima ništav”, precizirao je Senić.

Najčitanije

Španija prvak Evrope

Španija prvak Evrope Podgorica, (MINA) – Fudbaleri Španije novi su prvaci Evrope. Španija je večeras u...