fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže 355 hiljada EUR za zakup motora koji je u avionu ToMontenegra

Traže 355 hiljada EUR za zakup motora koji je u avionu ToMontenegra

Norvok, (MINA-BUSINESS) – Američko-irska lizing kompanija GECAS tražila je od Privrednog suda da joj prizna 354,85 hiljada USD potraživanja od Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju zbog neplaćanja zakupa motora, piše Pobjeda.

Riječ je o motoru koji je instaliran u Embraeru 195, registarskih oznaka 40-AOB, jednom od dva aviona koje je u februaru kupio ToMontenegro.

Motor je u maju 2018. od GECAS-a iznajmio MA za 2,3 hiljade USD dnevno. Tada je ugovoreno da se motor vrati 22. februara 2019. godine, što nije urađeno.

Potom je u avgustu prošle godine aneksom produžen zakup do kraja novembra. Zakupnina, međutim, nije plaćena od 1. decembra prošle godine.

Troškovi iznajmljivanja motora od 2018. do danas dostigli su, prema nezvaničnim procjenama, tri miliona USD, što je trećina vrijednosti novog motora. Zahtjev za priznavanje potraživanja GECAS je dostavio Privrednom sudu 28. maja, posredstvom ćerke firme NL Investments, sa kojom je potpisan ugovor o zakupu motora, a koju zastupaju advokati Saša Vujačić i Milena Vujisić.

“Kako je otvoren stečaj, stečajni povjerilac ima pravo da potražuje 197,8 hiljada USD za zaostale zakupnine do 28. aprila, 69 hiljada USD za zakup od 28. aprila do 28. maja, dvije hiljade USD za osiguranje, 15,95 hiljada EUR za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70 hiljada EUR za očekivane troškove povraćaja motora. Navedeni iznosi su obračunati do 28. maja i povećaće se 2,3 hiljade USD za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom povjeriocu i dok bude u nezakonitom posjedu stečajnog dužnika”, navodi se u dopisu.

Osim toga, potraživanje se može povećati ako motor ne bude u dogovorenom stanju do ponovne isporuke, što se može pravilno utvrditi tek nakon što se vrati GECAS-u.

Pravni zastupnici ističu da je NL Investments prethodno, 28. aprila, poslao obavještenje upravi MA o raskidu zakupa. Istog dana otvoren je stečaj u toj kompaniji.

Predstavnici GECAS-a su već nekoliko dana u Crnoj Gori, gdje utvrđuju kakvo je stanje motora i šta će se dalje dešavati sa njim.

Motor je instaliran na jednom od dva aviona, koja je MA iznajmljivao od GECAS-a po ugovoru o operativnom lizingu, a u februaru ih je ToMontenegro kupio za 21,78 miliona USD. Taj avion nije u plovidbenom stanju, već na aerodromu u Golubovcima čeka da bude osposobljen.

Direktor ToMontenegra Predrag Todorović u utorak je na presu kazao da je avion u pripremi, te da će u narednim sedmicama biti osposobljen za saobraćaj.

Na tom avionu fali još jedan motor, koji je takođe MA iznajmljivao, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra.

Iz ToMontenegra su potvrdili da su bili upoznati da kupuju avion sa tuđim motorom, koji dnevno košta 2,3 hiljade USD.

“Imali smo uvid u situaciju sa avionima i motorima koje smo kupili, tako da u skladu sa tim i pripremamo operacije”, rekli su iz ToMontenegra.

Ugovor o kupovini aviona nije predstavljen javnosti.

Najčitanije