fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTokom ove godine pokrenuti projekte brzih saobraćajnica

Tokom ove godine pokrenuti projekte brzih saobraćajnica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cilj Monteputa je da tokom ove godine pokrene sve projekte koje se odnose na mrežu auto-puteva i brzih saobraćajnica u Crnoj Gori, saopštio je direktor te kompanije, Milan Ljiljanić.

On je u emisiji Link Radija Crne Gore kazao da ta mreža iznosi 25 kilometara auto-puteva i 200 kilometara saobraćajnica, kao i da su raspisana četiri idejna rješenja i jedan idejni projekat do kraja godine.

“Planiramo još pokretanje tri idejna projekta i jedno rješenje. Pored toga, planiramo i pokretanje izgradnje dionice od Mateševa do Andrijevice”, rekao je Ljiljanić, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je dužina dionice od Andrijevice do Boljara 50 kilometara, kao i da je raspisan idejni projekat, ali da je na tendersku dokumentaciju uložena žalba.

“Očekujemo da do sredine godine pokrenemo projektovanje te dionice, faznu gradnju do petlje Crnča do Bijelog Polja, gdje bi gledali da tu dionicu do Crnče pokrenemo paralelno sa izgradnjom od Mateševa do Andrijevice”, kazao je Ljiljanić.

To je, prema njegovim riječima, veoma značajna lokacija, ako se uzme u obzir auto-put.

“Od petlje se pruža saobraćajnica koja tangira Bijelo Polje, prolazi kroz Pljevlja, dalje ide ka Goraždu i povezuje se na auto-put od Požege prema Sarajevu. Tako da bi Vasojevići odnosno Berane, petalja Andrijevica – Crnča bili veoma značajno mjesto”, objasnio je Ljiljanić.

Vrijeme putovanja od Podgorice do Beograda u tom slučaju bilo bi tri i po sata, a dužina 370 kilometara.

Ljiljanić je kazao da je raspisan projekat brze saobraćajnice od Crnče preko Bijelog Polja do Pljevalja.

On je naveo i da su tenderi pokrenuti, tako da građani nemaju razloga za brigu da se navedeno neće realizovati.

“Do sredine godine raspisujemo i glavni tender za izvođenje dionice od Mateševa do Andrijevice, tako da do kraja godine evenutalno početkom naredne očekujemo početak izgradnje dionice”, rekao je Ljiljanić.

Na pitanje koliko grantovi znače, on je odgovorio da znače mnogo ako se procijeni vrijednost da će kredit po povoljnim uslovima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biti u iznosu nekih 200 miliona granta.

Ljiljanić je zahvalio resornom Ministarstvu i Vladi na, kako je kazao, dobroj saradnji. On je rekao da je prva dionica koja će se graditi ona od Mateševa do Andrijevice, tako da će prva biti i otvorena.

“Nadam se brzom pokretanju treće faze od Andrijevice do Crnmče, tako da možemo očekivati neku godinu spajanja na Boljarima eventualno 2032. godina. Raspisan je i tender za ukrštanje Jadransko jonskog auto-puta Bar-Boljare, tu je izvršen izbor projektat, rok je nekih 100 dana za završetak idejnog rješenja. Nakon toga raspisujemo tri idejna projekta, od Podgorice prema Grahovu, od Podgorice prema Baru i od Bara do Ulcinja. Tako da bi definisali potpuno tu saobraćajnu mrežu što se tiče južnog dijela auto-puteva i brzih saobraćajnica”, naveo je Ljiljanić.

Ona se, kako je objašnjeno, nastavlja dalje, preko granice.

“Veže se Jadransko-jonskim auto-putem ako gledamo ka Zapadnoj Evropi – Ljubinje, Trebinje, Čapljina, a ako gledamo istočno veže se na Albaniju i dalje ka Grčkoj, tako da bi od Crne Gore napravili tranzitnu zemlju”, kazao je Ljiljanić dodajući da je otvoren tender za izgradnju puta od petlje Veruše do Lopata.

Prema njegovim riječima već je otvoren tender, blizu je izbor izvođača, a očekuju i početak radova na toj dionici.

Ljiljanić se osvrnuo i na činjenicu da je zabilježeno dosta nezgoda na auto-putu, ali i da postoje ekipe koje non stop dežuraju i brinu o bezbjednosti, zbog čega je danas mnogo manje incidenata i požara.

On je rekao da se očekuje da u akciju stupi dodatni presretač, koji će samo funkcionisati na auto-putu kako bi spriječili i taj prekršaj.

Kad je u pitanju tunel Sozina, Ljiljanić je kazao da se prethodne dvije godine uložilo tri miliona EUR, a ove godine su planirane određene popravke.

Prema njegovim riječima, Monteput bilježi svake godine povećanje saobraćaja, te će ove godine imati rekordnu dobit od četiri miliona EUR.

Ljiljanić je rekao da najveći problem, od početka puštanja u promet auto-puta, predstavlja nedostatak projektne dokumentacije.

“Da bi naredne i 2026. godine imali što više ugovora na izgradnji, morali smo ove godine da pokrenemo što više projektne dokumentacije, tako da do kraja godine pokrećemo sve projekte sa kojim bi definisali mrežu brzih saobraćajnica”, rekao je Ljiljanić i naveo je da je za projektntu dokumentaciju izdvojeno 15 miliona EUR.

On je rekao da unutar Monteputa funkcioniše odličan tim koji prati projektnu dokumentaciju i izradu projekata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije