fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom i zvanično ima najbržu i najveću mobilnu mrežu u Crnoj Gori

Telekom i zvanično ima najbržu i najveću mobilnu mrežu u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom je, osim što je prošlu godinu završio kao najveća mobilna mreža u Crnoj Gori, imao i zvanično najbržu mobilnu mrežu u zemlji, prema zvaničnom izvještaju Agencije za elektronske komunikacije (EKIP).

„Mobilna mreža Crnogorskog Telekoma u prošloj godini korisnicima je omogućila najveće prosječne brzine interneta na čitavoj teritoriji Crne Gore, kako u gradovima tako i u vangradskim zonama i na putevima, pokazuju rezultati zvaničnog mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža“, saopšteno je iz kompanije.

Prosječna brzina preuzimanja podataka u mobilnoj mreži Telekoma u gradovima iznosi 57,3 megabita po sekundi (Mbps), što je gotovo deset odsto brže od drugorangiranog operatora, dok je prosječna brzina za slanje podataka u gradskim sredinama 35,1 Mbps, odnosno za trećinu brže od drugorangiranog.

„Srednja brzina mreže Telekoma na nivou Crne Gore iznosi 51,2 Mbps kada je riječ o preuzimanju podataka i 31,9 Mbps za njihovo slanje“, precizira se u saopštenju.

Osim toga, kako su naveli, Crnogorski Telekom je na kraju prošle godine imao najveću 5G i 4G mrežu u Crnoj Gori, prema zvaničnim mjerenjima EKIP-a.

„5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za oko 76 odsto stanovništva u Crnoj Gori, dok je 4G mrežom Telekom pokrio gotovo cjelokupno stanovništvo u zemlji, pa je ta mreža dostupna za 97 odsto građana“, dodaje se u saopštenju.

Crnogorski Telekom je na aukciji EKIP-a za dodjelu radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, važnih za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže, na kojoj su učestvovala sva tri mobilna operatora, zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

Iz kompanije su poručili da su ovi rezultati ishod niza dobrih strateških odluka i ulaganja u razvoj mobilne mreže, koji za cilj imaju da korisnicima pružimo najkvalitetnije usluge i servise u zemlji.

Direktor Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu, Jovan Ćetković, kazao je da im, da korisnici prepoznaju kvalitet mobilne mreže Telekoma, govori i podatak da je u prethodnoj godini Telekom još jednom zabilježio najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mobilnu mrežu u Crnoj Gori.

„Istovremeno, Telekom ima najveći broj postpejd korisnika i korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci, kada se ukrste, dovoljno govore o pouzdanosti i kvalitetu mobilne mreže Telekoma“, zaključio je Ćetković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije