fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnopolisu 290 hiljada EUR za primjenu novih tehnologija

Tehnopolisu 290 hiljada EUR za primjenu novih tehnologija

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću pružiće dodatnu podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori, startupovima i akademskoj zajednici u primjeni novih tehnologija za razvoj inovativnih rješenja ili unaprjeđenja već postojećih.

Predstavnik Tehnopolisa, Marijana Jovović, rekla je da će to realizovati kroz projekat Inovativne tehnologije za snažnije kompanije i unaprijeđeno poslovno okruženje (iNnovaNet) za koji će dobiti oko 290 hiljada EUR, a koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

”Kroz ovaj projekat i nabavku različitih cnc mašina i 3 D štampača vrijednosti 145 hiljada EUR unaprijedićemo kapacitete Laboratorije za industrijski dizajn u Tehnopolisu, u kojoj postoji dio opreme nabavljene kroz IPA 2016”, precizirala je Jovović na konferenciji u Tehnopolisu povodom predstavljanja iNnovaNet projekta.

Realizacijom tog projekta, kako je navela, biće omogućeno da dvoje nezaposlenih pohađaju obuku za cnc operatere, a obezbijediće se i oprema iz robotike i mehatronike u vrijednosti od 80 hiljada EUR za dvije škole u Nikšiću i Podgorici najkasnije početkom naredne godine.

”Neophodna obuka biće obezbijeđena za profesore iz tih škola, kako bi mogli da stečena znanja prenesu učenicima, jer je akcenat na unaprjeđenju znanja mladih”, rekla je Jovović.

U ime vodećeg partnera na projektu (iNnovaNet) Zeničke razvojne agencije (ZEDA), projekt menadžer Aida Pašalić Uzunović, navela je da je ukupna vrijednost projekta više od 1,3 miliona EUR i da će trajati 24 mjeseca, a njegova realizacija počela je 15. septembra prošle godine.

”Glavni cilj projekta je povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz unaprjeđenje poslovne infrastrukture i usluga koje nude partneri na projektu i organizovanje niza obuka, postojećih i pilot inicijativa, za nezaposlene, studente i mala i srednja preduzeća”, rekla je Pašalić Uzunović.

Kako je navela, rezultati projekta su stvorenih 35 novih poslovnih prostora namijenjenih malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, unaprijeđena poslovna infrastruktura u tri institucije i Tehničkoj školi koja je korisnik projekta u Gradu Gradišci.

”Projekat omogućava i stvaranje mreže svih institucija sa područja zemalja učesnica projekta i virtuelene web platforme koja će biti na raspologanju svim partnerima. U okviru projekta predviđeno je i održavanje najmanje pet pilot obuka za više od 250 učesnika iz tri države učesnice”, rekla je Pašalić Uzunović.

Predstavnica uprave Grada Gradiške iz BiH, Bojana Bjelovuk, rekla je da trenutno realizuju tri prekogranična projekta, od kojih je jedan iNovaNet, a njihov korisnik je Tehnička škola.

”Kroz ovaj projekat biće opremljen kabinet za mehatroniku cnc i robotiku i u toku je nabavka opreme, cnc struga, robotske ćelije i 12 radnih jedinica za mehatroniku. Planirana je i izrada udžbenika i priručnika za cnc operatere i mehantroničare, kao i nastavni plan obuke”, rekla je Bjelovuk.

Obuka će, kako je dodala, trajati šest mjeseci kroz dva odvojena programa za 48 nezaposlenih, po 24 mehantroničara i 24 cnc operatera, a polaznici će dobiti odgovarajuće sertifikate, što će im biti upisano u radnu knjižicu kao dodatno osposobljavanje.

”Tako će biti omogućeno jačanje tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa, jer će postati konkurentni na tržištu rada i lakše će dolaziti do kvalitetnih i bolje plaćenih radnih mjesta”, ocijenila je Bjelovuk.

Projektom je predviđena, kako je navela, i zajednička obuka za deset polaznika iz svake partnerske institucije.

Predstavnik Industrijskog parka Nova Gradiška iz Hrvatske, Marko Ivković, rekao je da će u okviru projekta nabaviti cnc obradni centar sa robotskom ćelijom koji će omogućiti novu obuku učenika iz Elektro i Industrijske škole kako bi bili spremni za tržište rada.

”Obuka će im koristiti za angažman kod investitora u industrijskoj zoni koja se prostire na više od 80 hektara, a uskoro biće i proširena”, rekao je Ivković.

On je naveo da je ukupna vrijednost Obradnog centra 230 hiljada EUR, što je veoma značajno, jer škole ne bi mogle da obezbijede ta sredstva.

Konferencija u Tehnopolisu je prvi zajednički sastanak uživo projektnih partnera, jer su dosadašnji bili online zbog pandemije koronavirusa.

Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije (EU), a cilj mu je da se kroz projektne aktivnosti omogući otvaranje novih centara za obuke i obrazovanje, kako bi se omogućilo sticanje novih znanja i kompetencija za preduzetnike, nezaposlene i studente, kako bi se povećala zaposlenost, konkurentnost i izvozni kapaciteti preduzeća.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije