fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze porasle

Svjetske berze porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle jer su splasnula strahovanja od bankarske krize, dok se ulagači nadaju da će američka centralna banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 3,2 odsto na 33.274 boda, dok je S&P 500 skočio 3,5 odsto na 4.109 poena, a Nasdaq indeks 3,4 odsto na 12.221 bod, prenosi Hina.

U cijelom prvom kvartalu Dow Jones porastao je 0,4 odsto, a S&P 500 oko sedam odsto. Nasdaq je skočio 16,8 odsto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od drugog tromjesečja 2020. godine.

Snažan rast S&P i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, nakon oštrog pada u prošloj godini. Cijene dionica u tom sektoru porasle su u prvom tromjesečju u prosjeku 21,5 odsto.

S druge strane, najveći pad u prvom kvartalu zabilježio je finansijski sektor, oko šest odsto, dok je KBW indeks regionalnih banaka potonuo 18,6 odsto.

Posljednjih dana bankarski sektor se stabilizovao, nakon što je, zbog propasti Silicon Valley banke, sedmicama bio pod pritiskom.

Pozitivno na tržište utiče i nada ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), pri kraju.

Posljednji makroekonomski podaci pokazuju, naime, da se rast privrede postupno usporava, da inflacioni pritisci popuštaju i da se tržište rada postupno “hladi”.

„Tržište je zadovoljno zbog popuštanja inflacionih pritisaka, jer to pokazuje da Fed-ova politika daje rezultate, premda sporo”, rekla je strateginja u firmi LPL Financial, Quincy Krosby.

A to znači da bi Fed uskoro mogao da završi ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Čelnici Fed-a upozoravaju da će možda biti potrebno dodatno povećavanje kamatne stope, kako bi se suzbila inflacija, pa se na tržištu novca procjenjuje da postoji 55 odsto izgleda da će Fed na narednoj sjednici u maju povećati ključne kamate za dodatnih 0,25 procentnih poena.

No, mnogi očekuju i zastoj u podizanju kamata, pa i završetak ciklusa.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,05 odsto na 7.631 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 4,5 odsto na 15.628 poena, a pariski CAC 4,4 odsto na 7.322 boda.

Uprkos padu u martu od 1,3 odsto, STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica porastao je u prvom tromjesečju oko sedam odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije