fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySuprotni stavovi o privatizaciji Instituta

Suprotni stavovi o privatizaciji Instituta

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Institut „Simo Milošević“ prodaje se ispod cijene, smatraju protivnici njegove privatizacije, dok zagovornici očekuju da ta prodaja donese višestruke pozitivne efekte za kompaniju, ali i privredu hercegnovske Opštine.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, smatra da bi privatizaciju trebalo odložiti, jer se Institut na novom tenderom prodaje drastično ispod vrijednosti, pišu Vijesti.

„Privatizaciju je potrebno odložiti, a tome u prilog govori i činjenica da je Institut ove i prethodne sezone radio na istom nivou kao u zlatnim 80-im godinama prošlog vijeka“, rekao je Katić.

Predsjednik hercegnovskog Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS), Slobodan Krušo Radović, smatra da je privatizacija Instituta neophodna, ali i da od nje ne treba strahovati.

On je naveo da je novi tender zahtjevan i da ga može ispuniti samo kvalitetan i finansijski jak ponuđač.

“Privatizacija će imati multiplikativne efekte na skoro cijelu privredu Herceg Novog, posebno na turizam i usluge”, rekao je Radović.

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije raspisao je sredinom oktobra tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu, po cijeni koja ne može biti niža od deset miliona EUR. Ponuđena vrijednost investicionog programa uz to mora predvidjeti minimalna ulaganja u medicinsku opremu, od najmanje pet miliona EUR, kao i rekonstrukciju i adaptaciju objekata Instituta od minimum 20 miliona EUR.

Tender je otvoren do 14. januara.

Najčitanije