fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuprotni stavovi o budžetu

Suprotni stavovi o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžet za narednu godinu je razvojni, okrenut kapitalnim projektima i zasnovan na realnim pretpostavkama, smatraju poslanici vladajuće koalicije, dok iz dijela opozicije upozoravaju na neuravnoteženost prihoda i rashoda i sve lošiji kvalitet života građana.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, smatra da je dobro što su za narednu godinu planirani veći prihodi, kao i da je dobra vijest to što se javna potrošnja smanjuje.

„Dobro je što se iz godine u godinu bilježi rast prihoda, a javna potrošnja smanjuje. Ipak, kada se ti podaci uporede sa periodom ekonomske krize, mislim da ima prostora i da možemo još bolje, pogotovo kada je riječ o smanjenju javnih rashoda po pitanju službenih putovanja od oko dva miliona EUR“, rekao je Sekulić.

On je podsjetio da se često postavlja pitanje zašto rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji bi naredne godine trebalo da dostigne 4,1 odsto, odnosno 4,2 odsto, ne prati rast zarada.

„Ako imamo visoko zaduženje, teško je povećati javnu potrošnju“, rekao je Sekulić.

On je dodao i da se za narednih par godina projektuje smanjenje javnog duga.

„Ukoliko imamo deficit javne potrošnje u narednoj godini od 2,9 odsto i plan da se javni dug u narednih par godina smanji na nešto preko 60 odsto, onda možemo govoriti o ispunjavanju kriterijuma iz Mastrihta“, saopštio je Sekulić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...