fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSumnje u američko-kineski dogovor spustile cijene nafte

Sumnje u američko-kineski dogovor spustile cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 61 USD, nakon što je američki predsjednik Donald Trump saopštio da bi trgovinski sporazum s Kinom mogao biti odgođen do američkih predsjedničkih izbora.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,53 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 55,61 USD, prenosi Hina.

Tržišta je uznemirila izjava Trumpa da će trgovinski sporazum s Kinom možda morati pričekati do američkih predsjedničkih izbora u novembru naredne godine. Time su prigušene nade u brzo rješavanje spora koji pritiska svjetsku ekonomiju.

“Ne, nemam nikakav rok. Mislim da bi u neku ruku bilo bolje pričekati izbore”, rekao je Trump novinarima u Londonu gdje treba da prisustvuje sastanku čelnika NATO-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici razmatraju mogućnost značajnijeg ograničenja snabdjevanja, povrh sadašnjih 1,2 miliona barela dnevno. Snabdjevanje bi se moglo smanjiti dodatnih 400 hiljada barela dnevno, uz produženje sporazuma do juna, kazala su dva upućena izvora.

Saudijska Arabija gura taj plan kako bi ugodno iznenadila tržište, prije inicijalne javne ponude dionica državne kompanije Saudi Aramco, navode izvori.

Ruski ministar energetike Alexander Novak rekao je da očekuje da će ovosedmični sastanak biti konstruktivan, ali je dodao da Moskva još nije finalizovala svoj stav. Izvršni direktor Lukoila, Vagit Alekperov, drugog po veličini ruskog proizvođača naftea, smatra da nije primjereno zimi značajnije ograničavati snabdjevanje, posebno ne za Rusiju.

Ministri OPEC-a sastaće se sjutra u Beču, a s partnerima će se okupiti u petak.

Američkim proizvođačima odgovaralo bi dodatno OPEC-ovo smanjenje proizvodnje budući da bi mogli uskočiti i tržištu ponuditi svoju naftu. Američka proizvodnja je na rekordnom nivou, dostigavši u septembru 12,46 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojim zvaničnim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 62,5 USD, što znači da je pala 1,33 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije