fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeSuficit za devet mjeseci 176,4 miliona EUR

Suficit za devet mjeseci 176,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prvih devet mjeseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 176,4 miliona EUR ili 2,9 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je u septembru budžetski deficit iznosio 15,6 miliona EUR.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar – septembar iznosili 1,9 milijardi EUR ili 30,8 odsto procijenjenog BDP-a. Prihodi su u odsnosu na planirane veći 329,4 miliona ili 20,9 odsto, a u poređenju sa istim periodom prošle godine 456,2 miliona ili 31,5 odsto.

„Najznačajnija pozitivna odstupanja zabilježena su kod prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost i na dobit pravnih lica, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, ostalih prihoda i donacija i transfera“, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-septembar.

Prihodi po osnovu PDV-a do kraja septembra naplaćeni su u iznosu od 790 miliona EUR, što je 79,7 miliona ili 11,2 odsto više u odnosu na planirane i 124,8 miliona ili 18,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

„Kategorija prihoda od akciza, u navedenom periodu, naplaćena je u iznosu od 242,2 miliona EUR, što je u odnosu na plan više 40,8 miliona ili 20,3 odsto, odnosno 53,8 miliona ili 28,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, navodi se u izvještaju.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 141 milion EUR i veći su od planiranih 30,3 miliona ili 27,4 odsto, dok su u poređenju sa istim periodom prošle godine porasli 59 miliona ili 71,9 odsto.

„Ostvareni rast prevashodno je rezultat rasta ekonomske aktivnosti i ostvarenih rezultata privrednih subjekata u prethodnoj godini, poboljšanja poreske discipline, kao i implementacije progresivne stope oporezivanja dobiti“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je kategorija doprinosa realizovana u iznosu od 387,8 miliona EUR, što je 70 miliona ili 22 odsto više u odnosu na plan, a 80,4 miliona ili 26,2 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

„Rast ove kategorije prihoda nastavljen je i u septembru, a prvenstveno je rezultat efekata implementacije Zakona o reprogamu poreskog potraživanja, ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru“, navodi se u izvještaju.

Ostali prihodi su u posmatranom periodu iznosili su 143,2 miliona EUR, što je 68,2 miliona više od plana, dok su u odnosu na uporedni period porasli 121,9 miliona.

„Značajan rast ove kategorije prihoda dominantno je rezultat prekida hedžing aranžmana iz 2021. godine, i to u iznosu od skoro 60 miliona EUR, kao i prenosa sredstava po osnovu ekonomskog državljanstva koje je zaključno sa septembrom ostvareno u iznosu od 51,8 milion“, kazali su iz Ministarstva.

U navedenom periodu značajan rast zabilježen je i kod kategorije donacije i transferi koji su iznosili 53,2 miliona EUR, što je u odnosu na plan veće 21,3 miliona, a u odnosu na uporedni period 29,1 milion.

„Rast je prevashodno rezultat uplate sredstava od EU po osnovu direktne budžetske podrške za energetsku efikasnost“, objasnili su predstavnici Ministarstva.

Prihodi su u septembru iznosili 215,9 miliona i bili su veći u odnosu na planirane 30,9 miliona ili 16,7 odsto, a 41,4 miliona ili 23,7 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Izdaci budžeta u periodu januar – septembar iznosili su 1,73 milijarde EUR ili 28 odsto procijenjenog BDP-a. Oni su u odnosu na planirane manji 114,6 miliona EUR ili 6,2 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 239,5 miliona EUR ili 16,1 odsto.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući budžet izvršen je na nivou od 1,63 milijarde EUR, što predstavlja 94 odsto ukupne potrošnje, dok je kapitalni realizovan na nivou od 96,8 miliona, što je šest odsto ukupne potrošnje.

„Posmatrajući glavne kategorije potrošnje u okviru tekućeg budžeta, tekući izdaci su realizovani u iznosu od 728,2 miliona EUR i manji su u odnosu na planirane 13,15 miliona ili 1,8 odsto. U okviru te kategorije, najznačajnija izdvajanja su bila kod bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca i iznosila su 473,5 miliona EUR, što je 14 miliona ili tri odsto više od plana“, navedeno je u izvještaju.

Izdaci za kamate su realizovani u iznosu većem od plana za 17 miliona EUR.

„Navedeno plaćanje u planu je projektovano u oktobru, te je očekivano da će za priližno navedeni iznos biti niže ostvarenje u tom mjesecu“, rekli su iz Ministarstva.

Onis u dodali da su ostale budžetske pozicije u okviru tekućih izdataka uglavnom ispod plana, shodno stvarnoj dinamici potrošnje potrošačkih jedinica.

Transferi za socijalnu zaštitu, do kraja septembra, ostvareni su u iznosu od 598,8 miliona EURi veći su u odnosu na planirane 12,2 miliona ili 2,1 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine porasli 136,6 miliona ili 29,6 odsto.

„To je dominantno rezultat većeg izvršenja po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite i penzijskog i invalidskog osiguranja, usljed redovnog i vanrednog usklađivanja tih izdataka shodno važećim zakonskim propisima“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Kapitalni budžet u posmatranom periodu ostvaren je u iznosu od 96,8 miliona EUR, što predstavlja 64 odsto realizacije plana.

„Realizacija kapitalnog budžeta do septembra dominatno je ostvarena u okviru realizacija putne infrastrukture i niskogradnje u iznosu od 54,4 odsto ukupnih izdataka kapitalnog budžeta, zatim turističke djelatnosti i ekologije i prirode po osam odsto, a uređenja, nadzora i razvoj svih nivoa obrazovnog sistema 6,5 odsto“, kazali su iz Ministarstva.

Rashodi su u septembru iznosili su 231,5 miliona i veći su od planiranih 19,2 miliona ili devet odsto, dok su u poređenju sa istim preiodom prošle godine bili veći 44,1 milion ili 23,5 odsto.

„Najveće odstupanje odnosi se na kapitalni budžet, koji je ostvaren u iznosu od 25 odsto, što je sedam miliona više od plana, odnosno predstavlja 140 odsto plana, dok je tekući budžet realizovan na nivou od 108 odsto plana“, zaključuje se u izvještaju.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Isplatiće učesnicima projekta Solari skoro 270 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatiće skoro 270 hiljada EUR učesnicima projekta...