fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuđenje odloženo na neodređeno

Suđenje odloženo na neodređeno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje četvorici italijanskih državljana koji su bili angažovani u kompaniji A2A, a terete se za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, odloženo je na neodređeno vrijeme.

Optužnicom su obuhvaćeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Enrico Malerba, bivši finansijski direktori Flavio Bianco i Massimo Sala i nekadašnji izvršni direktor A2A, Renato Ravanelli, koji nijesu došli na današnje ročište.

Oni su tražili da im se sudi pred italijanskim pravosudnim organima, što će razmatrati Vijeće Višeg suda.

Sudija Višeg suda, Ana Vuković, kazala je da će se nakon te odluke odlučiti o terminu suđenja.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je rok za uručenje poziva za suđenje bio isuviše kratak i da je potreban duži rok, koji ne treba da bude kraći od tri mjeseca.

Krajem decembra 2017. godine, mjesec prije okončanja istrage, Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja kompanije A2A i tri crnogorska državljanina iz EPCG, koji su se takođe sumnjičili za zloupotrebu položaja.

Istraga je obustavljena protiv bivšeg koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovoditeljki direkcija za finansije i za računovodstvo i poreze, Venke Janjušević i Vojke Ćalasan, jer je utvrđeno da nijesu učestvovali u nezakonitim radnjama.

Okončanje istrage uslijedilo je u januaru prošle godine, nakon što je tužiteljki Stojanki Radović iz Italije dostavljena dokumentacija u okviru izviđaja protiv osoba koje su se teretile da su zloupotrijebile službeni položaj prilikom potpisivanja ugovora o konsultantskim uslugama i oštetile EPCG za višemilionski iznos.

Italijanska kompanija A2A je u okviru poravnanja vratila 4,34 miliona EUR za konsultantske usluge.

Provjere u ovom slučaju pokrenute su na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...