fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuđenje Obradoviću i Ivanoviću počinje 3. aprila

Suđenje Obradoviću i Ivanoviću počinje 3. aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici dvojici bivših čelnika Telekoma, Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, povodom optužbi da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju počinje u ponedjeljak.

Ta informacija je potvrđena portalu RTCG u Višem sudu.

Njima dvojici se na teret stavlja da su pribavili korist u iznosu od 2,3 miliona EUR kompaniji Rawleigh Trading iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Obradović i Ivanović su početkom juna prošle godine oslobođeni optužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da su zloupotrebom službenog položaja, fiktivnim ugovorom o konsultantskim uslugama oštetili državnu kompaniju Telekom, prenosi portal RTCG.

Optužnica protiv Obradovića i Ivanovića već je jednom bila na kontroli u Višem sudu, ali je vraćena na dopunu jer, po ocjeni vanraspravnog vijeća, Specijalno tužilaštvo nije ponudilo dovoljno dokaza. Nakon što je to riješeno, uslijedio je sudski postupak u kome su Ivanović i Obradović oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

Ipak, u decembru prošle godine, Apelacioni sud ukinuo je presudu, zbog čega počinje novo suđenje u Višem sudu, pred Specijalnim vijećem.

Po navodima optužnice, Obradović i Ivanović su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući korist u iznosu od 2,3 miliona EUR kompaniji Rawleigh Trading iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

Crnogorska državna kompanija Telekom prodata je 2005. godine Mađar Telekomu, u vlasništvu Deutsche Telekoma, za 114 miliona, od čega su tri miliona izdvojena za dotaciju otkupa akcija manjinskih akcionara.

Početkom 2012. godine Komisija za hartije od vrijednosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavila je da je Deutsche Telekom, navodno, preko svoje podružnice crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije isplatio mito.

U tužbi američke komisije ukazivano je da su podmićivanje omogućila dva člana uprave crnogorskog Telekoma i advokatica, sestra jednog od vodećih funkcionera. U pitanju su četiri lažna konsultantska ugovora, preko četiri of-šor firme koje su agažovane navodno od Mađar Telekoma za konsalting ali su u stvari poslužile da bi se isplatilo mito kako bi mađarski investitor došao do željenog procenta vlasništva.

Dio javnosti odmah je u navodima američke komisije prepoznao Anu Đukanović, sestru crnogorskog predsjednika Mila Đuanovića. Ana Đukanović je kasnije tužila jedan broj medija koji su pisali da je ona “prva sestra”.

Postupak u SAD, pred njujorškim sudom, vođen je protiv trojice mađarskih direktora, ali je u kasnijoj fazi dio o Crnoj Gori obustavljen.

Optužnica se potpuno bazirala na navodima o korupciji u Sjevernoj Makedoniji, gdje je takođe Telekom privatizovan na krajnje sumnjiv način. Postupak u SAD je, međutim, završen vansudskim poravnanjem.

U Crnoj Gori, slučajem Telekom bavio se i Anketni odbor Skupštine, ali je ipak na kraju usvojio samo tehnički izvještaj o radu, bez direktnog zaključka je li ili ne u ovoj privatizaciji bilo sumnjivih poslova i kombinacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...