fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStvoreni preduslovi za objavljivanje informativne liste ponude potrošačkih kredita

Stvoreni preduslovi za objavljivanje informativne liste ponude potrošačkih kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) donio je izmjene i dopune odluke o obračunu i iskazivanju efektivne kamatne stope na kredite i depozite, čime su stvoreni preduslovi za objavljivanje informativne liste ponude potrošačkih kredita na sajtu vrhovne monetarne institucije.

„Dopunom odluke se uvodi obaveza kreditnih institucija da CBCG dostavljaju podatke o kamatnim stopama za potrošačke kredite, koje će potom CBCG, u cilju sveobuhvatnijeg informisanja, objavljivati na svojoj internet stranici“, objasnili su iz CBCG.

U CBCG smatraju da će se na taj način postići bolja informisanost potrošača koji će moći da, na jednostavan način i na jednom mjestu, obave poređenje kamatnih stopa i biraju čije će usluge kreditiranja koristiti.

Pored toga, Savjet je, u cilju ispunjavanja obaveze CBCG da kvartalno određuje stopu kontracikličnog bafera za teritoriju Crne Gore, koja proističe iz Zakona o kreditnim institucijama, donio odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal ove godine.

„Na osnovu rezultata prethodno sprovedene analize relevantnih trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, odlukom je određeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal ove godine bude nula odsto“, rekli su iz CBCG.

Istovremeno je donijeta i odluka o povećanju stope kontracikličnog bafera kapitala koja će se, u skladu sa zakonskim rješenjem, primjenjivati od 1. aprila naredne godine.

Na osnovu redovne godišnje procjene, Savjet je donio i rješenja o utvrđivanju ostalih sistemski važnih (OSV) kreditnih institucija i stopa bafera za ove institucije.

Na sjednici je donijeta i izmjena odluke o primanjima u kreditnim institucijama, u cilju njenog daljeg usklađivanja sa relevantnim EU direktivama.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije