fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStupile na snagu nove carine u američko-kineskom trgovinskom ratu

Stupile na snagu nove carine u američko-kineskom trgovinskom ratu

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Nove carine, koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini, stupile su na snagu danas i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, između ostalog televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 odsto na robu vrijednu 112 milijarda USD iz Kine, prema mišljenju stručnjaka, vjerovatno će u srednjoročnom periodu izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istovremeno, stupile su na snagu i kineske carine od pet do deset odsto na američku robu vrijednu 75 milijarda USD, prenosi SEEbiz.

Ti potezi su posljednji u trgovinskom ratu koji traje godinu i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Američka administracija planira da 15. decembra uvede nove carine od 15 odsto na robu vrijednu 160 milijardi USD, koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće.

Taj paket, koji je takođe trebalo da stupi na snagu danas, odložen je Trumpovom odlukom kako bi se izbjeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Od decembra skoro čitavi kineski izvoz u SAD, vrijedan 540 milijarda USD, podlijegaće carinama.

Vašington je već uveo carine na 250 milijardi USD vrijednu kinesku robu, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijarda USD.

Trump optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...