fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrukturne reforme na tržištu rada u cilju unapređenja ekonomskog modela države

Strukturne reforme na tržištu rada u cilju unapređenja ekonomskog modela države

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja intenzivno sprovodi aktivnosti na unapređenju legislative u oblasti zapošljavanja, koja će značajno doprinijeti uređenju tržišta rada i boljoj zaštiti prava i zdravlja zaposlenih, saopštio je resorni ministar Jakov Milatović.

On je danas na sastanku sa direktorom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu u Budimpešti, Markusom Pilgrimom, kazao da je posebno važan Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja lica sa invaliditetom, kojim će se adekvatnije urediti ta oblast, i predložiti kvalitetna rješenja u cilju efikasnije inkluzivnosti osoba sa invaliditetom na tržište rada.

Tema sastanka je, kako je saopšteno iz Ministarstva, upoznavanje dva zvaničnika sa radom institucija, razmjena ideja i prioriteta za naredni period i utemeljenje dosadašnje saradnje.

Milatović je poželio da se u narednom periodu nastavi dobra saradnja koja je zabilježena kroz zajednički rad, razmjenu iskustava i ekspertsku pomoć koju je kancelarija MOR-a pružala u prethodnom periodu.

On se osvrnuo na važnost unapređenja mjera aktivne politike zapošljavanja i unapređenja tržišta rada kao značajnog faktora za ukupni ekonomski razvoj.

Milatović je ocijenio da su Vladini prioriteti u tom pravcu digitalizacija Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), rad na Opštem kolektivnom ugovoru zajedno sa ostalim socijalnim partnerima, program Evropa sad kao i kreiranje novih mjera i programa, sa fokusom na zapošljavanje mladih.

„Program za mlade i Evropa sad predstavljeni su našim evropskim partnerima u Briselu gdje smo dobili pozitivne komentare i podršku za njihovu implementaciju, što će doprinijeti da se naš ekonomski model učini znatno inkluzivnijim i konkurentnijim, suzbije siva ekonomija na tržištu rada, bolje uvežu stvarne potrebe tržišta rada sa obrazovanjem i priprema mladih, žena i ostalih ranjivih grupa za izlazak na tržište rada“, naveo je Milatović.

On je kazao da je Crna Gora mala zemlja, sa velikim ljudskim potencijalom.

„Mladi su vitalnost jednog društva i ova Vlada to prepoznaje. U tome je i značaj ovih programa, koji će mlade dodatno motivisati da ostanu u Crnoj Gori. S druge strane, želeći da Crna Gora bude demokratsko, napredno i socijalno-pravedno društvo, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije 190 o ukidanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada će biti utvrđen na narednoj sjednici Vlade, nakon čega će biti upućen Skupštini na usvajanje“, objasnio je Milatović.

Pilgrim se zahvalio na prijemu i istakao da MOR i Crna Gora tradicionalno imaju dobre odnose i saradnju.

On se saglasio da je važna digitalizacija ZZZ kao centralne institucije na tržištu rada Crne Gore i ocijenio da je potrebno sprovesti aktivnosti na izradi novog Programa dostojanstvenog rada koji će kroz učešće tripartitnih konstituenata razmatrati socijalno ekonomski kontekst u Crnoj Gori, sferu zapošljavanja, socijalne sigurnosti, radnih uslova, zaštite i zdravlja na radu i socijalnog dijaloga, kao i pripremu za implementaciju Garancije za mlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije