fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStranci kupili nekretnina za preko 370 miliona EUR

Stranci kupili nekretnina za preko 370 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strani građani i inostrane firme kupile su prošle godine za period od januara do oktobra nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od 370 miliona EUR, što je značajno više nego i jedne godine ranije, pokazuju podaci Centralne banke.

Podaci o prodaji nekretnina za novembar i decembar prošle godine biće poznati u martu, ali bi prema očekivanjima promet u tim mjesecima mogao iznositi još oko 60 do 70 miliona, pa bi ukupna vrijednost prodatih nekretnina strancima mogla dostići i iznos od 430 do 440 miliona EUR, pišu Vijesti.

U cijeloj 2021. godini stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 miliona EUR, u 2020 – 116 miliona, 2019 – 178 miliona, u 2018 – 182 miliona. U posljednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 milijarde EUR.

Na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine, prema riječima sagovornika Vijesti iz ove oblasti, najviše je uticalo sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina – apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada EUR i na sjeveru i u nerazvijenim opštinama za 250 hiljada sticali pravo na dobijanje državljanstva.

List piše da je drugi razlog što se u periodu inflacija, kao što je bila prošle godine, mnogi odlučuju za kupovinu nekretnina kao jednog od sigurnijih načina da njihov novac neće izgubiti na vrijednosti.

Crna Gora je strancima bila interesantna kao zemlja u razvoju sa velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata poput Porto Montenegra, Portonovog, Luštice bay, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo da rastu sa razvojem tih projekata.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, ukupna vrijednost prometa nekretnina u 2021. godini iznosila je 400 miliona EUR, a tada su prema podacima CBCG stranci kupili nekretnine u vrijednosti od 278 miliona EUR, što je 69 odsto ukupnog prometa. Ovaj odnos je takav što stranci većinom kupuju luksuzne apartmane i vile, koje koštaju koliko desetak običnih stanova.

Jedan dio ovog prometa je sakriven od zvanične statistike, jer građevinari često stan u izgradnji unesu kao osnivački kapital neke firme, a onda prodaju tu firmu najčešće strancima. Tako je kupac indirektno vlasnik nekretnine preko te firme, a promet formalno nije nekretnina već firma.

Najviše nekretnina prošle godine su, prema podacima CBCG, kupili njemački građani i firme iz te države – u vrijednosti od 57 miliona EUR, dok su iza njih Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mjestu su građani i firme iz Srbije sa 42 miliona, a na četvrtom mjestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa 32 miliona EUR.

Na petom mjestu su investitori iz Turske sa 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švajcarci sa po 15 miliona, Bosanci i Hercegovci sa 14 miliona, Britanci sa 12 miliona, Austrijanci i kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po osam miliona, Kanađani sa 6,7 miliona, Francuzi sa 6,3 miliona, Poljaci sa 5,3 miliona, Hrvati i Kosovari sa po 5,2 miliona, Česi sa pet miliona, Holanđani sa 4,2 miliona, Slovenci sa 3,1 milion, Luksemburžani sa 2,9 miliona i kupci iz Singapura 2,8 miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije